30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: Για ένα ταψί Νο 34

Για τη γέμιση

Για την επιφάνεια

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για τα μελομακάρονα στρωτά, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ (ή με το μίξερ χειρός) το λάδι με το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά και να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υγρά, τις μυρωδιές, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε και όταν δεν κολλάει στα χέρια είναι έτοιμο.
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη για μισή ωρίτσα να ησυχάσει και στο μεταξύ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  5. Αλείφουμε το ταψί με λάδι και απλώνουμε με τα χέρια τη μισή ζύμη ομοιόμορφα σαν χοντρό φύλλο.
  6. Ρίχνουμε πάνω τα υλικά της γέμισης. Πάνω σ’ ένα κομμάτι λαδόκολλα που έχει ακριβώς το μέγεθος του ταψιού, απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη.
  7. Γυρίζουμε το λαδόχαρτο πάνω στη γέμιση και τραβάμε το λαδόχαρτο για να κλείσει η ζύμη στη θέση της.
  8. Κόβουμε τη ζύμη όπως μας αρέσει, μπακλαβαδωτά, ορθογώνια, τετραγωνάκια αλλά όχι μεγάλα κομμάτια.
  9. Το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα (για 45' - 1 ώρα).
  10. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  11. Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού μέχρι να γίνουν ένα μετρίως παχύρρευστο σιρόπι και το περιχύνουμε καυτό πάνω στο χλιαρό μελομακάρονο.
  12. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

Μυστικά

* Για να φτιάξουμε την αλισίβα, βάζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι 1½ ποτήρι νερό και 2 κουτ. σούπας κοσκινισμένη στάχτη από ξύλα. Το βράζουμε σιγανά για λίγο και μετά το ανακατεύουμε, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να κατακαθίσει. Γέρνουμε προσεκτικά το σκεύος, χωρίς να το ανακινήσουμε, σουρώνουμε και παίρνουμε την καθαρή αλισίβα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 32.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών