ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓεμιστά λαδερά με μάραθο και δυόσμοΓεμιστά λαδερά με μάραθο και δυόσμο
40' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 5-6

Για τη γέμιση

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μελωμένα γεμιστά κονφί με ρύζι και φυστίκια Αιγίνης, αρχικά κόβουμε από τις ντομάτες τα «καπάκια» τους και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  2. Αφαιρούμε την ψίχα από τις ντομάτες, την ψιλοκόβουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Κόβουμε τα καπάκια από τις πιπεριές, τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη και αφαιρούμε τα σπόρια από κάθε πιπεριά.
  4. Τέλος, κόβουμε και τα «καπάκια» των κολοκυθιών και αφαιρούμε τη σάρκα από το εσωτερικό κάθε κολοκυθιού, την οποία ψιλοκόβουμε.
  5. Αλατοπιπερώνουμε τα αδειασμένα λαχανικά, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 30 λεπτά σε χαρτί κουζίνας.

Γέμιση

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο.
  2. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια, την ψίχα των κολοκυθιών που αδειάσαμε και τα μικρά ψιλοκομμένα κολοκυθάκια με τους ανθούς τους για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκκοι του.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και τραβάμε από τη φωτιά. Το μείγμα είναι αρκετά ζουμερό, αλλά έτσι το θέλουμε.
  6. Αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ψίχα από τις ντομάτες, τον πολτό ντομάτας που αφήσαμε να στραγγίξει, τον δυόσμο, άλλο 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και τα φυστίκια, σκόνη και χοντροσπασμένα.
  7. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  9. Σε ένα ταψί που να χωράει τα λαχανικά ακριβώς, τα τακτοποιούμε με το άνοιγμα προς τα πάνω.
  10. Τα γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης σχεδόν μέχρι επάνω (το μείγμα της γέμισης είναι αρκετά ζουμερό και αρκεί για να μαγειρευτεί το σχετικά λιγοστό ρύζι χωρίς να υπερχειλίσουν τα γεμιστά).
  11. Σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
  12. Προσθέτουμε στο ταψί τόσο ελαιόλαδο ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι λίγο κάτω από τη μέση των γεμιστών.
  13. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 2 ώρες, χωρίς να καλύψουμε το σκεύος, μέχρι το φαγητό να μελώσει.
  14. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα γεμιστά να κρυώσουν.
  15. Τα βγάζουμε από το λάδι του ταψιού και τα μοιράζουμε σε πιάτα (φυλάσσουμε το άφθονο ελαιόλαδο του ταψιού σε δοχείο στο ψυγείο για άλλες συνταγές).

Σερβίρισμα

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά φτιάχνοντας ένα είδος πρωτότυπης και αρωματικής γκρεμολάτας και σκορπίζουμε 1-2 κουτ. γλυκού σε κάθε γεμιστό, αφού αφαιρέσουμε τα καπάκια τους.
  2. Σερβίρουμε τα μελωμένα γεμιστά κονφί με ρύζι και φυστίκια Αιγίνης.

Μυστικά

Το άφθονο, απίθανα νόστιμο λάδι που μένει στο ταψί το φυλάσσουμε στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε ως σάλτσα σε ζυμαρικά, ψητές ή βραστές πατατοσαλάτες, βραστά λαχανικά, πιλάφια.

Ένα ξηρό Μοσχάτο ή ένα Sauvignon Blanc.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Φυστίκια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών