ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦάβα από κόκκινες φακέςΦάβα από κόκκινες φακές

«Τη ροβίτσα την έτρωγε πολύ η οικογένεια του πατέρα μου όταν πήγαιναν στα χωράφια. Έσπερναν και οι ίδιοι, αφενός επειδή είναι εύκολη καλλιέργεια και αφετέρου για αγρανάπαυση. Τη μαγείρευαν λιτά, σαν χυλό, με λίγο λαδολέμονο και αλάτι, άντε το πολύ και κανένα δαφνόφυλλο. Η συνταγή αυτή μοιάζει με της φάβας, αλλά επέλεξα να την ονομάσω “χούμους”, καθώς χρησιμοποιώ ταχίνι και κύμινο», λέει ο σεφ Δημοσθένης Μπαλόπουλος από τη Μεσσηνία. Τη ροβίτσα, το μικροσκοπικό στρογγυλό πράσινο φασόλι, τη βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία. Δυστυχώς, είναι πλέον κυρίως εισαγωγής.

15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το «μεσσηνιακό» χούμους με ροβίτσα, βάζουμε τη ροβίτσα σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει καλά τα υλικά.
  2. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, ξαφρίζοντας τα πρώτα λεπτά.
  3. Κατά το μαγείρεμα προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αν χρειαστεί.
  4. Στραγγίζουμε τη ροβίτσα και κρατάμε στην άκρη το υγρό που έχει μείνει.
  5. Ρίχνουμε τη ροβίτσα στον πολυκόφτη μαζί με τα βρασμένα λαχανικά, προσθέτουμε το ταχίνι, το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά, και χτυπάμε, προσθέτοντας σταδιακά όσο από το υγρό του μαγειρέματος χρειάζεται ώστε να πετύχουμε μια πυκνή αλλά αφράτη υφή.
  6. Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο.
  7. Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο λεμόνι επιπλέον.
  8. Σερβίρουμε σε πιάτο και σκορπίζουμε σουσάμι, μπούκοβο, σχοινόπρασο και ωμό ελαιόλαδο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών