ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜηλόπιτα με σοκολάταΜηλόπιτα με σοκολάταΗ συνταγή είναι της Μαρίας Πατσιά. Μας άρεσε πολύ η ιδέα μιας μηλόπιτας μέσα σε φόρμα. Στην ουσία μοιάζει περισσότερο με στρούντελ και είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να αξιοποιήσουμε το φύλλο κρούστας.

15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 10 - 12 κομμάτια

Γέμιση

Διαδικασία

  1. Για την εύκολη μηλόπιτα με φύλλο κρούστας, καθαρίζουμε πρώτα τα μήλα, τα κόβουμε σε κυβάκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Παίρνουμε μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, την πιο μεγάλη που έχουμε, τη βουτυρώνουμε και την πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη καστανή – θέλουμε να κολλήσει παντού στα τοιχώματα για να καραμελώσει.
  3. Αρχίζουμε να «ντύνουμε» τη φόρμα με τα φύλλα κρούστας, τα οποία θα προσέξουμε να δημιουργήσουν ένα παχύ στρώμα για να μην τρυπήσουν και χυθεί η γέμιση. Κάθε φύλλο που βάζουμε το βουτυρώνουμε καλά και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη καστανή και λίγο καρύδι. Το τοποθετούμε έτσι ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της φόρμας και, βάζοντας τα υπόλοιπα φύλλα, φροντίζουμε να καλύπτουμε σιγά σιγά όλα τα τοιχώματα.
  4. Αφού ετοιμάσουμε ένα στρώμα με φύλλα (προσοχή να μείνουν και για μετά!), ρίχνουμε τη μισή γέμιση, καλύπτουμε με ένα δύο φύλλα κρούστας (βουτυρωμένα και κομμένα έτσι ώστε να χωρούν) και τελειώνουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
  5. Σκεπάζουμε με τα φύλλα κρούστας που έχουμε κρατήσει, χωρίς να ξεχνάμε το βουτύρωμα, την καστανή ζάχαρη και το καρύδι. Το ίδιο κάνουμε και στο τελευταίο φύλλο που θα βάλουμε.
  6. Διπλώνουμε τις άκρες από το τελευταίο φύλλο κρούστας προς τα μέσα, ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα της φόρμας.
  7. Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για τουλάχιστον 1 ώρα –ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω–, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με άχνη και κανέλα.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών