ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒλάχικη ζυμαρόπιτα με γλυκό τραχανάΒλάχικη ζυμαρόπιτα με γλυκό τραχανά Μαζί με μυζήθρα μπαίνει συχνά και σολγούν, ένα τυρί από ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα, με υφή κάπως μαστιχωτή και απαλή γεύση. Αν θέλουμε, το αντικαθιστούμε με φέτα, αλλά με διαφορετική γεύση και υφή. Η μιντζόπιτα είναι εύκολη, φτιάχνεται με μεγάλου μεγέθους φύλλα γιοχάς και ψήνεται σε ανάλογα μεγάλο ταψί. Σχεδόν πάντα η πίτα αυτή φτιάχνεται με 6 φύλλα, 3 πάνω και 3 κάτω, μια αναλογία που δίνει καλοψημένη πίτα με τραγανά φύλλα.

20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 36-38 εκ.

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Για την επιφάνεια (προαιρετικά)

Διαδικασία

Για την πίτα

  1. Για να φτιάξουμε την ποντιακή μυζηθρόπιτα (μιντζόπιτα) αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 40 εκ.
  3. Ραντίζουμε ένα φύλλο γιοχάς μέχρι να μαλακώσει ελαφρά, αλλά να μη μουλιάσει.
  4. Το απλώνουμε στο ταψί και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε με άλλα δύο φύλλα, βουτυρωμένα.
  5. Πάνω στα φύλλα απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και πάνω της σκορπίζουμε τα κομματάκια βουτύρου εδώ κι εκεί.
  6. Σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα γιοχάς, ραντισμένα και αυτά με νερό και βουτυρωμένα ένα ένα.
  7. Με τα χέρια μας σπρώχνουμε τα φύλλα προς τα κάτω, στα τοιχώματα του ταψιού, ίσα να καμπυλώσουν στις άκρες και να κρύψουν τη γέμιση.
  8. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και, αν θέλουμε, την αλείφουμε με το μείγμα αυγού-γάλακτος, για να μην «αρπάξει» το λεπτό φύλλο στο ψήσιμο.
  9. Χαράζουμε με μαχαίρι έναν κύκλο στο κέντρο της πίτας, διαμέτρου περίπου 10 εκ., και στη συνέχεια χαράζουμε ακτινωτά σε μεγάλα κομμάτια.
  10. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.

Για την γέμιση

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τυριά, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι.

Μυστικά

* Είναι τα βασικά φύλλα για τις ποντιακές πίτες και τα αναζητούμε σε καταστήματα με ποντακά προϊόντα. Για να τα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να γίνουν πιο ευλύγιστα και γι’ αυτό τα βρέχουμε ως εξής: είτε τα ραντίζουμε με τα δάχτυλα σε όλη τους την επιφάνεια με κρύο νερό και περιμένουμε 2-3 δευτερόλεπτα, μέχρι ίσα ίσα να μην είναι πλέον ξερά, είτε τα βουτάμε ένα ένα σε μια φαρδιά λεκάνη με νερό για 1-2 δευτερόλεπτα και τα ανασηκώνουμε αμέσως, αφήνοντας να στάξει το περιττό νερό. Το σημαντικό είναι να μαλακώσουν λίγο, ώστε να λυγίζουν με απαλές κινήσεις, αλλά όχι να μουλιάσουν. Έτσι, από τη μια προλαβαίνουν να ψηθούν ωραία, ακόμη και όσα βρίσκονται στη μέση μιας πίτας που αποτελείται από στρώσεις φύλλων, και παράλληλα δεν κινδυνεύουν να καούν στο ταψί ή στο τηγάνι. Αν τα παραβρέξουμε και μουλιάσουν, μπορεί να κοπούν, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, ενώνουμε τα κομμάτια και τα στρώνουμε κανονικά στο ταψί. Δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν με άλλο φύλλο. Μπορούμε όμως να ετοιμάσουμε τις συνταγές με χωριάτικο φύλλο του εμπορίου, το οποίο θα το προψήσουμε ελαφρώς: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και ζεσταίνουμε καλά τη λαμαρίνα του φούρνου μέχρι να κάψει. Βάζουμε ένα ένα τα φύλλα στην καυτή λαμαρίνα και τα ψήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα χρησιμοποιούμε απευθείας, χωρίς μούλιασμα.

Μια καλοφτιαγμένη Μαντινεία, που έχει εξαιρετική σχέση με τα τυριά!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών