30'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί διαμ. 36-38 εκ.Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για το άλειμμα
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε μαραθοκρεμμυδόπιτα με μυζήθρα, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, τα άλευρα με το αλάτι.
- Ρίχνουμε το ξίδι και το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες), ρίχνοντας σταδιακά το νερό (μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή περισσότερο) μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε 4 ίσες μπάλες, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Γέμιση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τη μαραθόριζα με τα κρεμμύδια, τις δάφνες, και αλατοπίπερο για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
- Αφαιρούμε τις δάφνες.
- Ρίχνουμε τον μάραθο, το θυμάρι και τη μυζήθρα και ανακατεύουμε.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο (για το άλειμμα) μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Αλείφουμε το ταψί με λίγο από το μείγμα.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο, διαμ. περίπου 40 εκ.
- Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο λαδωμένο ταψί, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Το λαδώνουμε γενναιόδωρα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
- Ρίχνουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα, καλά αλειμμένα το καθένα ξεχωριστά με το μείγμα βουτύρου.
- Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα ωραίο στεφάνι και εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
- Χαράζουμε την πίτα ελαφρά.
- Ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η μαραθοκρεμμυδόπιτα με μυζήθρα.
Off dry Gewürztraminer ελληνικό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.