Δείγμα οικονομικής επιφάνειας, μαγειρικής τέχνης, αλλά και ενός κάποιου κοσμοπολιτισμού, το μοσχαράκι νουά είναι ένα από τα πιο φημισμένα πιάτα που μαγειρεύτηκαν στο Αθήναιον. Μερικές δεκαετίες αργότερα, συνεχίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των πελατών του μαγειρείου. Το άπαχο κρέας καλομαγειρεύεται στην κατσαρόλα και σερβίρεται με μια πυκνή σάλτσα από το κρέας μαζί με ρύζι ή πατάτες.

15' προετοιμασία
2 ώρες και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 25 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 4 μερίδες

Διαδικασία

  1. Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει.
  3. Το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το καρότο, το σέλινο, το κρεμμύδι και τα ντοματάκια και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.
  5. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 2-3 ποτήρια ζεστό νερό, να μισοσκεπαστούν τα υλικά.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1½-2 ώρες ή μέχρι να γίνει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσοχή μην στεγνώσει.
  8. Αποσύρουμε, αφαιρούμε το κρέας και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, για να το κόψουμε σε λεπτές φέτες.
  9. Σουρώνουμε τα υγρά από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν θέλουμε, πολτοποιούμε τα μισά καρότα και κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στη σάλτσα.
  10. Αν δούμε ότι δεν δένει, ρίχνουμε λίγο κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα στο αλατοπίπερο.
  11. Σερβίρουμε τις φέτες νουά με ρύζι ή πατάτες τηγανητές και τη σάλτσα του κρέατος.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών