Τα πιάτα ραγού με άσπρη σάλτσα (blanquettes) σερβίρονται συνήθως με απλό λευκό ρύζι ή βραστές πατάτες. Παρότι ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή, αυτή η παραλλαγή με μανιτάρια, κρεμμύδια και σάλτσα που τη δένουμε με κρέμα γάλακτος και αυγά είναι η πιο «κλασική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤαλιατέλες με ραγού μπολονέζΤαλιατέλες με ραγού μπολονέζ
30' προετοιμασία
1 ώρα και 52' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 22'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την γαρνιτούρα κρεμμυδιού

Για την γαρνιτούρα μανιταριών

Διαδικασία

Γαρνιτούρα κρεµµυδιού

  1. Για να φτιάξουμε μοσχάρι ραγού με άσπρη σάλτσα αρχικά βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, τα κρεµµύδια µε αρκετό νερό ώστε να τα καλύπτει µέχρι τη µέση.
  2. Προσθέτουµε το βούτυρο και τη ζάχαρη και βράζουµε σε µέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά ή µέχρι να εξατµιστεί το νερό και να µαλακώσουν τα κρεµµύδια.

Γαρνιτούρα µανιταριών

  1. Γεµίζουµε µέχρι τη µέση ένα κατσαρολάκι µε νερό και το αφήνουµε να βράσει. Προσθέτουµε το βούτυρο, τον χυµό λεµονιού και τα µανιτάρια και σιγοβράζουµε για 3-5 λεπτά ή µέχρι τα µανιτάρια να µαλακώσουν.
  2. Στραγγίζουµε τα µανιτάρια και πετάµε το νερό.

Μοσχάρι

  1. Παράλληλα, βάζουµε το μοσχάρι σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σκεπάζουµε µε 1 λίτρο νερό και βράζουµε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να κοχλάσει το νερό έντονα. Μετριάζουµε τη φωτιά και ξαφρίζουµε µε ένα κουτάλι τον αφρό.
  2. Ρίχνουµε το γαρίφαλο, το κρεµµύδι, το καρότο, το πράσο, το σέλερι και τη δάφνη, µισοσκεπάζουµε την κατσαρόλα και βράζουµε για περίπου 1 ώρα, µέχρι να µαλακώσει καλά το κρέας. Ανά διαστήµατα, αφαιρούµε τον αφρό από την επιφάνεια. Βγάζουµε το µοσχάρι µε τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και σουρώνουµε τον ζωµό. Τα λαχανικά δεν θα τα χρειαστούµε.
  3. Ζεσταίνουµε το βούτυρο σε µια φαρδιά κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά. Προσθέτουµε το αλεύρι ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, µέχρι να αναµειχθούν. Ρίχνουµε σταδιακά τον ζωµό, συνεχίζουµε το ανακάτεµα και µαγειρεύουµε για περίπου 8 λεπτά, µέχρι η σάλτσα να γίνει οµοιόµορφη και να δέσει. Ρίχνουµε τον χυµό λεµονιού και αλατοπιπερώνουµε καλά.
  4. Προσθέτουµε τον κρόκο αυγού και την κρέµα γάλακτος και ανακατεύουµε να αναµειχθούν. Ρίχνουµε το μοσχάρι, τα κρεµµύδια και τα µανιτάρια, ανακατεύουµε απαλά για περίπου 1 λεπτό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών