30'
προετοιμασία
1 ώρα και 52' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 22'
Υλικά
Μερίδες: 6
Για την γαρνιτούρα κρεμμυδιού
Για την γαρνιτούρα μανιταριών
Διαδικασία
Γαρνιτούρα κρεµµυδιού
- Για να φτιάξουμε μοσχάρι ραγού με άσπρη σάλτσα αρχικά βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, τα κρεµµύδια µε αρκετό νερό ώστε να τα καλύπτει µέχρι τη µέση.
- Προσθέτουµε το βούτυρο και τη ζάχαρη και βράζουµε σε µέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά ή µέχρι να εξατµιστεί το νερό και να µαλακώσουν τα κρεµµύδια.
Γαρνιτούρα µανιταριών
- Γεµίζουµε µέχρι τη µέση ένα κατσαρολάκι µε νερό και το αφήνουµε να βράσει.
- Προσθέτουµε το βούτυρο, τον χυµό λεµονιού και τα µανιτάρια και σιγοβράζουµε για 3-5 λεπτά ή µέχρι τα µανιτάρια να µαλακώσουν.
- Στραγγίζουµε τα µανιτάρια και πετάµε το νερό.
Μοσχάρι
- Παράλληλα, βάζουµε το μοσχάρι σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σκεπάζουµε µε 1 λίτρο νερό και βράζουµε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να κοχλάσει το νερό έντονα.
- Μετριάζουµε τη φωτιά και ξαφρίζουµε µε ένα κουτάλι τον αφρό.
- Ρίχνουµε το γαρίφαλο, το κρεµµύδι, το καρότο, το πράσο, το σέλερι και τη δάφνη, µισοσκεπάζουµε την κατσαρόλα και βράζουµε για περίπου 1 ώρα, µέχρι να µαλακώσει καλά το κρέας. Ανά διαστήµατα, αφαιρούµε τον αφρό από την επιφάνεια.
- Βγάζουµε το µοσχάρι µε τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και σουρώνουµε τον ζωµό.
- Τα λαχανικά δεν θα τα χρειαστούµε.
- Ζεσταίνουµε το βούτυρο σε µια φαρδιά κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά.
- Προσθέτουµε το αλεύρι ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, µέχρι να αναµειχθούν.
- Ρίχνουµε σταδιακά τον ζωµό, συνεχίζουµε το ανακάτεµα και µαγειρεύουµε για περίπου 8 λεπτά, µέχρι η σάλτσα να γίνει οµοιόµορφη και να δέσει.
- Ρίχνουµε τον χυµό λεµονιού και αλατοπιπερώνουµε καλά.
- Προσθέτουµε τον κρόκο αυγού και την κρέµα γάλακτος και ανακατεύουµε να αναµειχθούν.
- Ρίχνουµε το μοσχάρι, τα κρεµµύδια και τα µανιτάρια, ανακατεύουµε απαλά για περίπου 1 λεπτό.
- Σερβίρουµε το μοσχάρι ραγού με άσπρη σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.