15' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 25 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8-10

 Για τη μαρινάδα

Διαδικασία

  1. Η μαρινάδα: Πολτοποιούμε το κρεμμύδι στο μούλτι, το πιέζουμε από ψιλό σουρωτηράκι και κρατάμε μόνο το ζουμί του (την πολτοποιημένη σάρκα τη φυλάμε στο ψυγείο για άλλα μαγειρέματα). Ρίχνουμε το ζουμί σε ένα φαρδύ μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, τα γαρίφαλα, το φρέσκο θυμάρι (ή το ξερό), το σκόρδο και το πιπέρι. Μαρινάρουμε τους κύβους του κρέατος για 3 - 4 ώρες εκτός ψυγείου (ή 5 - 6 ώρες εντός ψυγείου). Τους στραγγίζουμε, τους σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τους πασπαλίζουμε με πιπέρι και τους περνάμε σε καλαμάκια. Τους αλατίζουμε μετά το ψήσιμο.
  2. Το ψήσιμο:
  3. Στα κάρβουνα: Δυνατή αρχικά, χαμηλότερη στη συνέχεια φωτιά. Χρόνος ψησίματος: 12΄ (ελαφρώς ψημένα), 15΄ (μέτρια ψημένα), 18΄ (καλοψημένα μέσα κι έξω). Τι είδαμε: Χρειάζονται τακτικό γύρισμα, γίνονται πολύ νόστιμα, αλλά χρειάζεται προσοχή, για να μην στεγνώσουν.
  4. Στο γκριλ: Αρχικά στους 200° C και στη συνέχεια στους 180° C, 15 - 18 λεπτά για καλοψημένα σουβλάκια και γύρω στα 10 - 12 λεπτά για μέτρια ψημένα.
  5. Συνοδεύουμε με Γιαούρτι, πρόβειο ή αγελαδινό, ελαφρώς αλατισμένο και προαιρετικά αρωματισμένο με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (τα φύλλα).
  6. Στο ποτήρι μας: Ασυνήθιστα, αλλά όχι σπάνια, τα μοσχαρίσια σουβλάκια δεν κάνουν καμία υποχώρηση. Μιλάμε μόνο για κόκκινα στιβαρά, σωματώδη και τανικά κρασιά, που θα τα βγάλουν πέρα με το πλούσιο, έντονο μοσχαρίσιο κρέας. Χαρμάνια με βάση το Cabernet Sauvignon. Οσο για μπίρα, δοκιμάστε μια ale ή μια stout.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών