20'
προετοιμασία
10' ψήσιμο
6 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Για το μαρινάρισμα
Για το κυπριακό pico de gallo
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το μοσχαρίσιο διάφραγμα στα κάρβουνα με κυπριακό pico de gallo σε ένα ταψί ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.
- Απλώνουμε εκεί το διάφραγμα, το γυρνάμε μερικές φορές για να καλυφθεί παντού και σκεπάζουμε το σκεύος καλά.
- Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για 2 ώρες εκτός ψυγείου ή για 6 ώρες μέσα στο ψυγείο.
Pico de gallo
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Ψήσιμο + Σερβίρισμα
- Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας και το αλατίζουμε και από τις δύο πλευρές.
- Προθερμαίνουμε το γκριλ σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και λαδώνουμε καλά τη σχάρα.
- Τακτοποιούμε το κρέας στη σχάρα και το βάζουμε στο ράφι ακριβώς κάτω από το γκριλ.
- Στο κάτω ράφι εφαρμόζουμε ένα μεγάλο ταψί με λίγο νερό, ώστε τα ζουμάκια του κρέατος να πέσουν μέσα και να μη λερώσουμε τον φούρνο.
- Ψήνουμε για 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθεί όσο μας αρέσει, αλλά να μη στεγνώσει.
- Εναλλακτικά, ετοιμάζουμε πολύ δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει ελάχιστα δευτερόλεπτα σε απόσταση 5-6 εκ. από τη σχάρα).
- Το ψήνουμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά (ή ελάχιστα λεπτά παραπάνω αν το θέλουμε πιο καλοψημένο, αν και δεν συστήνεται).
- Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, το κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. κάθετα προς τις ίνες του και σερβίρουμε αμέσως.
- Συνοδεύουμε με την πράσινη, μυρωδάτη και καυτερή σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.