ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχαράκι κρεμμυδάτο με εσπεριδοειδή και καρόταΜοσχαράκι κρεμμυδάτο με εσπεριδοειδή και καρότα Το pico de gallo είναι ίσως το πιο συνηθισμένο είδος μεξικάνικης σάλτσας, με ψιλοκομμένη ντομάτα, καυτερή πιπεριά, κόλιανδρο και κρεμμύδι. Σε αυτή τη συνταγή δεν βάζουμε ντομάτα, αλλά μπόλικα μυρωδικά (μαϊντανό και κόλιανδρο) και αντικαθιστούμε τη μεξικάνικη πιπεριά με τις δικές μας μακριές και λεπτές καυτερές πράσινες.

20' προετοιμασία
10' ψήσιμο
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για το μαρινάρισμα

Για το κυπριακό pico de gallo

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το μοσχαρίσιο διάφραγμα στα κάρβουνα με κυπριακό pico de gallo σε ένα ταψί ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.
  2. Απλώνουμε εκεί το διάφραγμα, το γυρνάμε μερικές φορές για να καλυφθεί παντού και σκεπάζουμε το σκεύος καλά.
  3. Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για 2 ώρες εκτός ψυγείου ή για 6 ώρες μέσα στο ψυγείο.

Pico de gallo

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Ψήσιμο + Σερβίρισμα

  1. Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας και το αλατίζουμε και από τις δύο πλευρές.
  2. Προθερμαίνουμε το γκριλ σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και λαδώνουμε καλά τη σχάρα.
  3. Τακτοποιούμε το κρέας στη σχάρα και το βάζουμε στο ράφι ακριβώς κάτω από το γκριλ.
  4. Στο κάτω ράφι εφαρμόζουμε ένα μεγάλο ταψί με λίγο νερό, ώστε τα ζουμάκια του κρέατος να πέσουν μέσα και να μη λερώσουμε τον φούρνο.
  5. Ψήνουμε για 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθεί όσο μας αρέσει, αλλά να μη στεγνώσει.
  6. Εναλλακτικά, ετοιμάζουμε πολύ δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει ελάχιστα δευτερόλεπτα σε απόσταση 5-6 εκ. από τη σχάρα).
  7. Το ψήνουμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά (ή ελάχιστα λεπτά παραπάνω αν το θέλουμε πιο καλοψημένο, αν και δεν συστήνεται).
  8. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, το κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. κάθετα προς τις ίνες του και σερβίρουμε αμέσως.
  9. Συνοδεύουμε με την πράσινη, μυρωδάτη και καυτερή σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών