2 ώρες
προετοιμασία
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: για 10 λουκάνικα των 20 εκ. ή 20 των 10 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το μοσχαρίσιο λουκάνικο καπνιστό, ξεκινάμε με τη προετοιμασία του κρέατος.
- Η προετοιμασία κρέατος γίνεται αφού έχουμε κρυώσει καλά τα κομμάτια που θα επεξεργαστούμε (μαζί με το λαρδί), για να πετύχουμε συμπαγές αποτέλεσμα στα λουκάνικά μας.
- Κόβουμε στην κρεατομηχανή το κρέας (κρύο), σε σημείο που να είναι ομοιόμορφο.
- Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας και τον χυμό λεμονιού και κάνουμε ένα πρώτο ανακάτεμα με τα χέρια.
- Σε δεύτερη φάση προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μαιντανό και ζυμώνουμε ξανά με τριμμένο πάγο.
- Αφού έχουμε ζυμώσει και ομογενοποιήσει το μείγμα μας, γεμίζουμε προσεκτικά το χοιρινό έντερο με ένα χωνί. Δένουμε με ένα σπάγγο σε μέγεθος περίπου 20εκ.
Κάπνισμα
- Τοποθετούμε μια βέργα παράλληλα στην εστία φωτιάς για να κρεμάσουμε τα λουκάνικα.
- Με φλύδες από ξύλο οξιάς ή δρυ, όπως επίσης φλύδες από σκόρδο και δεντρολίβανα, τοποθετημένα πάνω στα κάρβουνα ανάβουμε φωτιά.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία για δύο περίπου ώρες, χωρίς να ξεπεράσουμε τους 40°C στα λουκάνικα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.