Τα φριαριέλι ή ραπίνι, ή broccoli raab, ή broccoli rabe είναι πικρά χόρτα με γεύση που θυμίζει κάπως το μπροκολίνι και τις τρυφερές κορυφές της βρούβας. Λέγεται ότι το όνομά του προκύπτει από τη ναπολιτάνικη λέξη «friere», που σημαίνει «τηγανίζω» και υποδεικνύει τον τρόπο μαγειρέματός του στο τηγάνι. Είναι πολύ δημοφιλές στις κουζίνες της νότιας Ιταλίας, με τη συγκεκριμένη συνταγή με λουκάνικα να αποτελεί ένα από τα πιο τυπικά ναπολιτάνικα φαγητά. Μάλιστα σε αρκετές πιτσαρίες (όπως στο 50 Kalo) χρησιμοποιούν αυτό ακριβώς το φαγητό σαν τόπινγκ της πίτσας. Είναι σχεδόν απίθανο να τα βρούμε στην ελληνική αγορά, οπότε μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με μπροκολίνι ή, ακόμα καλύτερα, για ένα πιο πιστό γευστικά αποτέλεσμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισή ποσότητα μπροκολίνι ή βρούβες και μισή ποσότητα πικρά ραδίκια ή σταμναγκάθι. Την αυθεντική συνταγή μάς ετοίμασε η κ. Assunta Panico.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣύγλινο και λουκάνικα με μυρωδάτα χόρταΣύγλινο και λουκάνικα με μυρωδάτα χόρτα
15' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε λουκάνικα με χόρτα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό.
  2. Προσθέτουμε τα χόρτα, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  4. Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 1 κουτ. σούπας νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε ολόκληρα τα λουκάνικα και το τσίλι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ολόγυρα.
  5. Ρίχνουμε τα λουκάνικα μαζί με το ζουμί τους μέσα στα χόρτα, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
  6. Σερβίρουμε, τα λουκάνικα με χόρτα, ζεστό μαζί με φρυγανισμένο ψωμί.

Ένα δυναμικό ροζέ Syrah.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 161.

Άρθρα και Συνταγές με Λουκάνικα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών