1 ώρα προετοιμασία
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 10

Διαδικασία

  1. Για τη μους καφέ με λικέρ, βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν.
  2. Φτιάχνουμε μια κρεμ ανγκλέζ ως εξής: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με τη σκόνη καφέ.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τους αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα. Την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί και να δέσει ελαφρώς (προσοχή, δεν πρέπει να βράσει, γιατί θα κόψει).
  4. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη η κρεμ ανγκλέζ ως εξής: Βουτάμε μέσα ένα κουτάλι και το βγάζουμε ξανά – θα πρέπει να μένει στη ράχη ένα λεπτό στρώμα κρέμας. Αυτό συμβαίνει σίγουρα όταν η θερμοκρασία της φτάσει στους 84-85°C, επομένως με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής είμαστε βέβαιοι ότι είναι έτοιμη.
  5. Κατεβάζουμε την κρεμ ανγκλέζ από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε άλλο σκεύος, για να μη μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και ψηθούν περισσότερο οι κρόκοι.
  6. Προσθέτουμε το λικέρ και τα φύλλα ζελατίνης, στραγγισμένα από το νερό. Ανακατεύουμε για να λιώσουν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει.
  7. Τότε ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
  8. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις με τη μαρίζ. Γεμίζουμε ποτήρια της αρεσκείας μας και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 153.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Λικέρ

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών