Όταν η γιαγιά Ναπολιτάνα ρωτάει το πιτσιρίκι αν θέλει ένα τοστάκι, εννοεί να έχει γέμιση μόνο μοτσαρέλα και να είναι πανέ. Αφοί οι Ναπολιτάνοι τηγανίζουν τα πάντα, σιγά μην τους γλίτωνε το τοστ. Τούτο εδώ το κολατσιό είναι έξοχο μες στην απλότητά του. Δύο φέτες μαλακό ψωμί και ενδιάμεσα μία παχιά φέτα μοτσαρέλας. Πανάρισμα και τηγάνι. Η κυριολεκτική μετάφραση είναι «μοτσαρέλα σε μέσο μεταφοράς».

Φτάσαμε στην Πιανούρα, ένα προάστιο της Νάπολης, πολύ νωρίτερα από το ραντεβού μας με την Teressa, η οποία θα μας έδειχνε τη συνταγή. Και για να μη χρειαστεί να περιμένουμε, η γλυκύτατη νόνα Maria Ferraro, μητέρα της Teressa, προσφέρθηκε να μπει στην κουζίνα και να μας ετοιμάσει Mozzarella en carrozza με μεγάλη χαρά. Μας έδωσε να δοκιμάσουμε όσο ήταν ακόμα καυτά, με το ψωμί τραγανό και τη μοτσαρέλα μαστιχωτή. Όσο τα ετοίμαζε, μας εξήγησε ότι τα υλικά πρέπει να είναι τα καλύτερα δυνατά: καλής ποιότητας ψωμί, ιδανικά ακόμα και χωριάτικο από τον φούρνο, παρόλο που γίνονται μια χαρά και με μπαγιάτικο ψωμί, κι επίσης φρέσκα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής και μια καλή μοτσαρέλα. Επίσης μας είπε ότι τα φτιάχνουν σχεδόν από πάντα, σίγουρα πάντως από τις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά και ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής συνταγή στη διάρκεια των ’80’s. – Νικολέτα Μακρυωνίτου

Mozzarella en carrozza: Το τοστάκι της νόνας

Mozzarella en carrozza: Το τοστάκι της νόνας

Mozzarella en carrozza: Το τοστάκι της νόνας

10' προετοιμασία
10' τηγάνισμα
Σύνολο: 20'

Υλικά

Μερίδες: για 8 τοστ

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το τοστάκι της νονάς, σε ένα πιάτο χτυπάμε τα αυγά με αλατοπίπερο.
  2. Σε άλλο πιάτο βάζουμε το αλεύρι.
  3. Σε τρίτο πιάτο βάζουμε τη φρυγανιά.
  4. Αλευρώνουμε δύο φέτες ψωμιού, τις περνάμε από το αυγό και μετά από τη φρυγανιά.
  5. Το ίδιο κάνουμε και με μία φέτα μοτσαρέλα.
  6. Φτιάχνουμε σαντουιτσάκι και το ξαναπερνάμε από το αλεύρι, τα αυγά και τη φρυγανιά.
  7. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
  8. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  9. Τηγανίζουμε τα τοστ για 2-3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές.
  10. Αφήνουμε τα τοστάκια για λίγο σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περιττό λάδι, και τα απολαμβάνουμε ζεστά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 161.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών