Όταν η γιαγιά Ναπολιτάνα ρωτάει το πιτσιρίκι αν θέλει ένα τοστάκι, εννοεί να έχει γέμιση μόνο μοτσαρέλα και να είναι πανέ. Αφοί οι Ναπολιτάνοι τηγανίζουν τα πάντα, σιγά μην τους γλίτωνε το τοστ. Τούτο εδώ το κολατσιό είναι έξοχο μες στην απλότητά του. Δύο φέτες μαλακό ψωμί και ενδιάμεσα μία παχιά φέτα μοτσαρέλας. Πανάρισμα και τηγάνι. Η κυριολεκτική μετάφραση είναι «μοτσαρέλα σε μέσο μεταφοράς».
Φτάσαμε στην Πιανούρα, ένα προάστιο της Νάπολης, πολύ νωρίτερα από το ραντεβού μας με την Teressa, η οποία θα μας έδειχνε τη συνταγή. Και για να μη χρειαστεί να περιμένουμε, η γλυκύτατη νόνα Maria Ferraro, μητέρα της Teressa, προσφέρθηκε να μπει στην κουζίνα και να μας ετοιμάσει Mozzarella en carrozza με μεγάλη χαρά. Μας έδωσε να δοκιμάσουμε όσο ήταν ακόμα καυτά, με το ψωμί τραγανό και τη μοτσαρέλα μαστιχωτή. Όσο τα ετοίμαζε, μας εξήγησε ότι τα υλικά πρέπει να είναι τα καλύτερα δυνατά: καλής ποιότητας ψωμί, ιδανικά ακόμα και χωριάτικο από τον φούρνο, παρόλο που γίνονται μια χαρά και με μπαγιάτικο ψωμί, κι επίσης φρέσκα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής και μια καλή μοτσαρέλα. Επίσης μας είπε ότι τα φτιάχνουν σχεδόν από πάντα, σίγουρα πάντως από τις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά και ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής συνταγή στη διάρκεια των ’80’s. – Νικολέτα Μακρυωνίτου