30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' Παρασκευή
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι ξεφλουδίζουμε περιμετρικά το κοτσανάκι από τις μπάμιες, αφήνοντας έναν κώνο και φροντίζοντας να μην ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό, ώστε να μην ξεχυθούν τα σπόρια στο μαγείρεμα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Απλώνουμε τις μπάμιες σε ένα ευρύχωρο ταψί (Νο 32 ή στο μεγάλο ταψί του φούρνου), ρίχνουμε το ξίδι και αλάτι, ανακατεύουμε και τις ψήνουμε για 20 λεπτά. Τις ανακατεύουμε και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε.
  3. Σε ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε για 15 λεπτά στα 90 ml λάδι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι απλό και καγιέν, σε χαμηλή φωτιά (αν το σκόρδο ροδίσει νωρίτερα, το αφαιρούμε, έχει ήδη αρωματίσει το λάδι).
  4. Προσθέτουμε τα αμπελόφυλλα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και τη ζάχαρη, δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να πάρουν βράση και ρίχνουμε τις μπάμιες και το δίκταμο. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
  5. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αφαιρούμε το δίκταμο και ρίχνουμε τον δυόσμο και το ξύσμα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ωμό και σερβίρουμε με κατσικίσιο γιαούρτι και προζυμένιο ψωμί.

Συνταγές με Λαχανικά

Συνταγές με Μπάμιες

Συνταγές με Ντομάτα

Συνταγές με Φασολάκια

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών