Πώς γεννήθηκε αυτό το γλυκό και από πού προκύπτει το όνομά του; Ο Βασίλης Καλλίδης διηγείται ότι «το γλυκό αυτό γίνεται κανονικά μόνο με ζελέ ανανά. Πριν από λίγα χρόνια, η κυρία Σμαρούλα, η μαμά του κολλητού μου, που μας το φτιάχνει κάθε χρόνο μετά το πασχαλινό τραπέζι, μπερδεύτηκε και έβαλε ένα φακελάκι ανανά και ένα ζελέ μπανάνα. Μόλις το καταλάβαμε με την πρώτη μπουκιά, αφού γελάσαμε, διαπιστώσαμε πως είναι πιο νόστιμο από το καθιερωμένο και το βαφτίσαμε “Μπανανά”! Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο το πιο δροσερό γλυκό του Πάσχα στο σπιτικό μας είναι το υβριδικό αποτέλεσμα ενός χαριτωμένου λάθους. Μη βάλετε ωμό, φρέσκο ανανά στο γλυκό αυτό. Τα ένζυμά του συνήθως δεν αφήνουν τη ζελατίνη να πήξει. Το έπαθα και έμαθα, όποτε το μοιράζομαι μαζί σας». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπανάνα με μπισκότα και σοκολάτα σε μπολ, το πιο εύκολο μπισκοτογλυκόΜπανάνα με μπισκότα και σοκολάτα σε μπολ, το πιο εύκολο μπισκοτογλυκό

45' προετοιμασία
10 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για το γλυκό μπανανά ξεκινάμε και στραγγίζουμε τις φέτες ανανά κομπόστα και αδειάζουμε το σιρόπι τους σε μια μέτρια κατσαρόλα (αφήνουμε τις φέτες κατά μέρος).
  2. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα όσο νερό χρειάζεται ώστε το υγρό να είναι συνολικά 800 ml και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τέσσερα φακελάκια φρουί ζελέ.
  4. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να διαλυθεί η σκόνη.
  5. Αφήνουμε το ζελέ να γίνει χλιαρό και προσθέτουμε το γιαούρτι.
  6. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα, και το αδειάζουμε σε ένα γυάλινο ταψάκι.
  7. Από πάνω απλώνουμε τον ανανά, σε φέτες ολόκληρες ή κομμένες στη μέση ή σε μικρά κομμάτια.
  8. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για όλο το βράδυ, μέχρι να πήξει και να σφίξει καλά.
  9. Λίγο πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με ροζέτες σαντιγί και κερασάκια μαρασκίνο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών