ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουτζουκάκια σμυρναίικα με ελιέςΣουτζουκάκια σμυρναίικα με ελιέςΆλλη μια ιδιαιτερότητά τους είναι ότι τυλίγονται μέσα σε δύο φύλλα λεμονιάς και ψήνονται έτσι στα κάρβουνα, παραδοσιακά σε πήλινο μαγκάλι. Η συνταγή που μας δίνουν ο Αργύρης Χατζημαλλής και η μητέρα του, Λένα Κακασαδέλλη, είναι από τη γιαγιά Ελένη Κακασαδέλλη, το γένος Δήμου, από τους Σαντζήδες της Περγάμου. Πεντανόστιμα, μοσχομυρωδάτα και εντυπωσιακά για ένα καλό τραπέζι.

Από την Σμύρνη και την Πέργαμο στην Λέσβο

Από την Σμύρνη και την Πέργαμο στην Λέσβο

20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα μπιφτεκάκια σμυρναίικα στα λεμονόφυλλα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  2. Σε βαθύ μπολ ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Το νερό που προσθέσαμε κάνει το μείγμα ακόμα πιο αφράτο.
  3. Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα μπιφτεκάκια, όπως τα σουτζουκάκια.
  4. Απλώνουμε κάθε μπιφτεκάκι σε λεμονόφυλλο και καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο λεμονιάς. Τα τακτοποιούμε όμορφα στη λαμαρίνα και ψήνουμε στο δεύτερο ράφι κάτω από το γκριλ για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
  5. Σερβίρουμε τα μπιφτεκάκια σμυρναίικα στα λεμονόφυλλα είτε με τα λεμονόφυλλα που πλέον θα είναι καμένα εξωτερικά, είτε βγάζουμε και πετάμε τα λεμονόφυλλα και τα σερβίρουμε σκέτα. Συνοδεύουμε με πιλάφι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT