20'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τις φακές για 3-4 λεπτά.
- Τις σουρώνουμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις φακές για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και λίγο νερό, τόσο ώστε να καλύψει τις φακές.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά (επειδή θα πλάσουμε μπιφτέκια, δεν θέλουμε οι φακές να λιώσουν).
- Τις βάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε και πλάθουμε 10-14 μεγάλα μπιφτέκια.
- Τακτοποιούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξει το μείγμα.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Αλευρώνουμε τα μπιφτέκια και τηγανίζουμε σε δόσεις για 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά, προσθέτοντας ελαιόλαδο σε κάθε δόση.
- Αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας.
Συνοδέψτε το ιδιότυπο αυτό μπιφτέκι με ένα Σαββατιανό.