30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 70 - 80 τεμάχια

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Μπλινίς: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 120 γρ. από το μετρημένο αλεύρι, τη 1 κουτ. σούπας από τη μετρημένη ζάχαρη, τη μαγιά και 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη μέχρι να προκύψει ένα λείο μείγμα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 3 – 4 ώρες ή μέχρι να αυξηθεί κατά 2-3 φορές ο όγκος του μείγματος. Μετά, χτυπάμε τα ασπράδια σε χαλαρή μαρέγκα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα με απαλές κινήσεις.
  3. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο. Μόλις λιώσει και αφρίσει, ρίχνουμε με ένα κουτάλι της σούπας μικρές ποσότητες από το μείγμα, ώστε να σχηματιστούν τηγανίτες διαμέτρου περίπου 5 – 6 εκ. Ψήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν λίγο. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα, βουτυρώνοντας κάθε φορά το σκεύος και «παίζοντας» με την ένταση της φωτιάς ώστε ούτε να μας καούν ούτε να μείνουν άψητα τα μπλινίς. Τα αφήνουμε σε ένα ταψί και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
  4. Σερβίρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ξινόκρεμα ή το γιαούρτι με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και πιπέρι. Αλείφουμε τα μπλινίς με λίγη κρέμα και γαρνίρουμε με λίγο σολομό και φύλλα άνηθου ή ρόκας. Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε μικρά «σάντουτις» με τα μπλινίς.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών