50' προετοιμασία
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 50 λεπτά

Υλικά

Κομμάτια: Για περίπου 30 κομμάτια

Για τη ζύμη

Για την ξινόκρεμα

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για την ζύμη των μπλινίς, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με το ελαιόλαδο με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα, το νερό και τη νωπή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  2. Προσθέτουμε στο μείγμα για τα μπλινίς το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο και προσθέτουμε στο μείγμα το κοσκινισμένο αλεύρι.
  3. Ανακατεύουμε έως ότου έχουμε έναν ομοιογενή χυλό. Αφήνουμε το μείγμα των μπλινίς σε θερμοκρασία δωματίου για 40-60 λεπτά.
  4. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μαρέγκα και την ενσωματώνουμε απαλά στον χυλό.
  5. Για τα μπλινίς, βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνουμε από 1 μεγάλη κουτ. σούπας χυλό για το κάθε μπλινίς (ανάλογα βέβαια και με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν).
  6. Ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε τα μπλινίς σε πιάτο, το ένα πάνω στο άλλο.

Ξινόκρεμα

  1. Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με την κρέμα γάλακτος – θα δούμε ότι η κρέμα θα σφίξει αυτομάτως.
  2. Την αφήνουμε για 1 βράδυ σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο). Την επομένη, την ανακατεύουμε με το πιπέρι.

Σερβίρισμα

  1. Για το σερβίρισμα των μπλινίς, απλώνουμε από 1 κουτ. γλυκού ξινόκρεμα πάνω σε κάθε μπλινίς. Από πάνω βάζουμε από ένα μικρό κομμάτι σολομού ή πέστροφας, λίγο μπρικ και λίγο βασιλικό ή άνηθο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών