ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπουγιουρντίΜπουγιουρντί

Μεζές εμβληματικός και με ονομασία προέλευσης, το μπουγιουρντί λέγεται ότι πήρε το όνομά του γιατί «καίει» λόγω του μπούκοβου, όπως ένας τσουχτερός λογαριασμός. Μεζές εκ των ων ουκ άνευ στα μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται και στα γρήγορα στο σπίτι, στα ειδικά ατομικά πυρίμαχα σκεύη που βρίσκουμε στην αγορά.

Τι σημαίνει;

Η λέξη «μπουγιουρντί» σήμαινε αρχικά την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στις μέρες μας σημαίνει «επίσημο έγγραφο με δυσάρεστο περιεχόμενο» όπως ένας τσουχτερός λογαριασμός ή ένα βαρύ πρόστιμο.

Το σωστό ψήσιμο:

Προτιμήστε να ψήσετε μέσα σε πυρίμαχο σκεύος και όχι σε απλή λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, για να μην χάσετε τη ζουμερή σαλτσούλα.

Τι δεν λείπει ποτέ από το μπουγιουρντί;

  1. Η καυτερή πιπεριά, φρέσκια ή ξερή σε νιφάδες (μπούκοβο)
  2. Το τριμμένο κασέρι στην επιφάνεια, που λιώνει ηδονικά, σχηματίζοντας μια ρόδινη, μαστιχωτή κρούστα

 

10' προετοιμασία
15' ψήσιμο
Σύνολο: 25'

Υλικά

Μερίδες: 1

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το μπουγιουρντί, ξεκινάμε κόβοντας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο μήκους περίπου 30 εκ. και στο κέντρο του τοποθετούμε τη φέτα.
  2. Βάζουμε από πάνω τις φέτες ντομάτας και τη πιπεριά.
  3. Πασπαλίζουμε με μπούκοβο (ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλουμε) και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ρίγανη.
  4. Πασπαλίζουμε με το κασέρι, κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σαν φάκελο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να ενωθούν οι γεύσεις.

Ωραία τσίπουρα και premium ούζα

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών