Μεζές εμβληματικός και με ονομασία προέλευσης, το μπουγιουρντί λέγεται ότι πήρε το όνομά του γιατί «καίει» λόγω του μπούκοβου, όπως ένας τσουχτερός λογαριασμός. Μεζές εκ των ων ουκ άνευ στα μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται και στα γρήγορα στο σπίτι, στα ειδικά ατομικά πυρίμαχα σκεύη που βρίσκουμε στην αγορά.
Τι σημαίνει;
Η λέξη «μπουγιουρντί» σήμαινε αρχικά την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στις μέρες μας σημαίνει «επίσημο έγγραφο με δυσάρεστο περιεχόμενο» όπως ένας τσουχτερός λογαριασμός ή ένα βαρύ πρόστιμο.
Το σωστό ψήσιμο:
Προτιμήστε να ψήσετε μέσα σε πυρίμαχο σκεύος και όχι σε απλή λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, για να μην χάσετε τη ζουμερή σαλτσούλα.
Τι δεν λείπει ποτέ από το μπουγιουρντί;
- Η καυτερή πιπεριά, φρέσκια ή ξερή σε νιφάδες (μπούκοβο)
- Το τριμμένο κασέρι στην επιφάνεια, που λιώνει ηδονικά, σχηματίζοντας μια ρόδινη, μαστιχωτή κρούστα