Τα συνηθισμένα μπράουνι ψήνονται για μόλις 18-22 λεπτά, με σκοπό το κέντρο τους να είναι σχετικά ημίρρευστο. Εδώ το ψήνουμε για σχεδόν 1 ώρα, γιατί το ημίρρευστο τμήμα κάθε κομματιού προέρχεται από τις καραμελίτσες βουτύρου που λιώνουν.

20' προετοιμασία
55' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Κομμάτια: 35

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει, αλλά να μην κάψει και κοχλάσει.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
  4. Ρίχνουμε το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να φτιάξουμε έναν λείο και πυκνό χυλό.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  7. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός ορθογώνιου ταψιού με διαστάσεις περίπου 23 x 33 εκ., φροντίζοντας οι άκρες του να εξέχουν από το ταψί, και βουτυρώνουμε καλά το αλουμινόχαρτο.
  8. Αδειάζουμε τον χυλό που ετοιμάσαμε στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  9. Σκορπίζουμε τις καραμέλες σε αράδες σε όλη την επιφάνεια του χυλού (οι καραμέλες θα βυθιστούν στο ψήσιμο). Ψήνουμε το μπράουνι για 50-55 λεπτά και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα σε σημείο χωρίς καραμέλα: πρέπει να βγει καθαρή και στεγνή.
  10. Αφήνουμε το μπράουνι να κρυώσει.
  11. Για να το ξεφορμάρουμε, ανασηκώνουμε το αλουμινόχαρτο προσεκτικά από τις άκρες του που εξέχουν από το ταψάκι.
  12. Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, το οποίο βουτάμε κάθε τόσο σε καυτό νερό και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, κόβουμε περίπου 35 μικρά κομμάτια ανάμεσα στις λιωμένες καραμέλες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών