ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριάμ με μελίχλωρο Λήμνου και βασιλικόΜπριάμ με μελίχλωρο Λήμνου και βασιλικό

Για να γλιτώσουμε χρόνο και κόπο, κάνουμε το τηγάνισμα και το προψήσιμο των λαχανικών, αλλά και το μαγείρεμα της σάλτσας νωρίτερα.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπριάμ στον φούρνο, διαφορετικό, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια μέτρια κατσαρόλα ελαιόλαδο (η στάθμη του να φτάνει 3-4 εκ. από τον πάτο του σκεύους) σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις πατάτες. Δεν πρέπει να τσιτσιρίσουν όταν πέσουν στο λάδι, θα πρέπει απλώς να βγάλουν λιγοστές φυσαλίδες (αν έχουμε θερμόμετρο, να δείξει 120°C).
  2. Τις «βράζουμε» για 4-5 λεπτά, μέχρι ίσα να μαλακώσουν και όχι να τηγανιστούν (το μαγείρεμά τους θα συνεχιστεί στον φούρνο). Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  3. Ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και, μόλις κάψει το λάδι και αρχίσει να αχνίζει, τηγανίζουμε όλες τις πιπεριές, σε δύο δόσεις, μέχρι να ροδίσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους.
  4. Κάθε δόση που ετοιμάζουμε τη βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τη βάζουμε σε μπολ, το οποίο σκεπάζουμε αμέσως με διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε τις πιπεριές για 10 λεπτά, μέχρι να ιδρώσουν, ώστε να βγει εύκολα η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζουμε, πετάμε σπόρους και κοτσάνια και τις ψιλοκόβουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  5. Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα κοτσάνια του μαϊντανού και το σκόρδο σε 40 ml ελαιόλαδο, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν, αλλά να μη ροδίσουν.
  6. Προσθέτουμε την ντομάτα, τις πιπεριές, τη δάφνη και τη ρίγανη και σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφήνουμε στην άκρη.
  7. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τη μαραθόριζα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά, να μαριναριστούν.
  8. Απλώνουμε τα υλικά σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 6-7 λεπτά.
  9. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150°C. Σε ένα ευρύχωρο πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τις πατάτες, το μείγμα μελιτζάνας-κολοκυθιού, τη σάλτσα ντομάτας, τον δυόσμο, τα φύλλα μαϊντανού, λίγο αλατοπίπερο και 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο.
  10. Ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε το μπριάμ για 35-40 λεπτά. Περίπου 5 λεπτά πριν από το τέλος, δυναμώνουμε τη φωτιά στους 180°C, για να γίνει το μπριάμ πιο τραγανό, να πάρει χρώμα. Μοιράζουμε το μπριάμ σε πιάτα και ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ωμό λάδι.

Ένα ροζέ από Ξινόμαυρο

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών