ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέικ τσουρέκι με γλάσο μαστίχαςΚέικ τσουρέκι με γλάσο μαστίχας
1 ώρα προετοιμασία
20' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 20'

Υλικά

Τεμάχια: για 2 στεφάνια

Για τη ζύμη μπριός

Για την επιφάνεια

Για την κρέμα βανίλιας

Διαδικασία

Ζύμη μπριός

  1. Για να φτιάξουμε μπριός με κρέμα βανίλιας και μαρόν γκλασέ, ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 3-5 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα. Έπειτα, δυναμώνουμε λίγο την ταχύτητα και προσθέτουμε λίγο λίγο το κρύο βούτυρο. Μόλις ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη, ελέγχουμε αν το ζυμάρι μας έχει γίνει ελαστικό και έχει γυαλιστερή υφή. Αν όχι, ζυμώνουμε λίγο ακόμα μέχρι να αποκτήσει ελαστικότητα.
  2. Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξε- κουραστεί για 30-60 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο όγκο. Μετά την πρώτη αναμονή, το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε ιδανικά για μία μέρα να ξεκουραστεί και το δουλεύουμε την επομένη. Αν όμως το θέλουμε για την ίδια μέρα, το αφήνουμε στο ψυγείο έστω 2-3 ώρες, να παγώσει καλά για να πλάθεται ευκολότερα.
  3. Κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια 50 γρ. και τα πλάθουμε στρογγυλά.
  4. Παίρνουμε δύο τσέρκια, ένα μικρότερο περίπου 20-22 εκ. και ένα μεγαλύτερο 24-26 εκ., και τα τοποθετούμε το ένα μέσα στο άλλο πάνω σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα (τα δύο τσέρκια πρέπει να έχουν περίπου 4 εκ. διαφορά στη διάμετρο).
  5. Μεταφέρουμε τα μπαλάκια ζύμης στον χώρο ανάμεσα στα δύο τσέρκια, σχηματίζοντας ένα στεφάνι, αφήνοντας όμως μεταξύ τους 1 εκ. κενό.
  6. Η ζύμη επαρκεί για 2 στεφάνια. Αν δεν έχουμε τα απαιτούμενα τσέρκια, μπορούμε να βάλουμε τα μπαλάκια ζύμης απλώς σε δύο ταψιά, σε κυκλική διάταξη, σχηματίζοντας στεφάνι. Θα απλώσουν λίγο, αλλά δεν μας πειράζει.
  7. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 40°C (αν ρυθμίζεται τόσο χαμηλά, αλλιώς ανάβουμε απλώς το φως) και τοποθετούμε στο κάτω μέρος ένα μπολ καυτό νερό, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες στόφας. Βάζουμε μέσα τα μπριός και αφήνουμε για 40 λεπτά να φουσκώσουν.
  8. Αλείφουμε τα μπριός με το μείγμα αυγού-γάλακτος και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με αμύγδαλο φιλέ και διακοσμητική ζάχαρη φούρνου (αν βρούμε). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15-20 λεπτά, έως ότου πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Κρέμα βανίλιας

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε λίγο από το γάλα και την κρέμα γάλακτος και διαλύουμε το κορν φλάουρ και το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα.
  2. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό μαζί με όλα τα άλλα υλικά σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να βράσει η κρέμα (την αφήνουμε να βράσει για τουλάχιστον 1 λεπτό). Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της μέχρι να κρυώσει πολύ καλά. Μπορούμε να τη βάλουμε και στο ψυγείο, αφού χλιαρύνει.
  4. Για να τη χρησιμοποιήσουμε, την ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα για να γίνει λεία. Προσθέτουμε τα μαρόν γκλασέ και ανακατεύουμε ξανά.

Συναρμολόγηση

  1. Όταν τα στεφάνια μπριός κρυώσουν, τα κόβουμε με ένα μαχαίρι οριζοντίως και τα γεμίζουμε με την κρέμα βανίλιας. Κλείνουμε ξανά με το πάνω μέρος και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών