30' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
10' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το ρύζι

Για τα μύδια

Διαδικασία

Ρύζι

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι.
  3. Ρίχνουμε τον ζωμό, τη δάφνη, το λεμόνι και αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε.
  4. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον υγρό.
  5. Αποσύρουμε, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας για 10 λεπτά, ανακατεύοντας άλλες δύο φορές στο μεσοδιάστημα.
  6. Μεταφέρουμε σε πιατέλα να κρυώσει.

Μύδια

  1. Πετάμε τα ανοιχτά μύδια. Τα πλένουμε καλά, τρίβουμε τα κελύφη τους για να απομακρύνουμε τυχόν ακαθαρσίες και τραβάμε με μια απότομη κίνηση τον βύσσο, το γένι που εξέχει. Τα πλένουμε ξανά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  2. Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν.
  3. Ρίχνουμε τα μύδια, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ντοματάκια και το κρασί.
  4. Αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.
  5. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι τα μύδια να ανοίξουν. Όσα μύδια δεν ανοίξουν τα πετάμε.
  6. Ρίχνουμε στο κατσαρολάκι το βρασμένο ρύζι και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον άνηθο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
  8. Αφαιρούμε το σκόρδο και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας ένα λευκό κρητικό χαρμάνι, με Βηλάνα ή Πλυτό, μια Μαντινεία.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών