Αυτό το νηστίσιμo κέικ είναι μαλακό και εύθρυπτο σαν φανουρόπιτα. Η υφή του οφείλεται στο ότι δεν περιέχει αυγά, τα οποία λειτουργούν ως συνδετικό στοιχείο μέσα σε ένα μείγμα. Το πετιμέζι τού χαρίζει μια γήινη, φυσική γλύκα και άρωμα. Επικρατούν τα ζεστά αρώματα της κανέλας και του γαρίφαλου και το δροσερό και φρέσκο άρωμα του πορτοκαλιού.

30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Κομμάτια: 14

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το πετιμέζι, το λάδι, τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  3. Προσθέτουμε το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
  5. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε να σκορπίσουν ομοιόμορφα.
  6. Αδειάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 26 εκ. και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι.
  7. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
  8. Αφήνουμε λίγο να χλιαρύνει και ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε, γυρνώντας το κέικ με την επιφάνεια του σουσαμιού προς τα πάνω.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Καρύδια

Συνταγές για Γλυκό

Συνταγές για Πρωινό

Συνταγές για Σνακ

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών