20'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 20Σιρόπι κανέλας
Διαδικασία
Σιρόπι
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε σε δυνατή φωτιά το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει βράση και τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει πιο παχύρρευστο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς και μετά αφαιρούμε το ξύλο κανέλας.
Ραβανί
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη ένα παραλληλόγραμμο ταψί περίπου 25 x 40 εκ.
- Λιώνουμε τη μισή κούπα μαργαρίνη μαζί με τις 2 κουταλιές επιπλέον στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το γάλα με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί κάπως η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και τη μισή ποσότητα από την ινδική καρύδα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε στο μπολ και τη λιωμένη μαργαρίνη, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για λίγο, ώστε να το απορροφήσει.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, στρώνουμε ομοιόμορφα (θα έχει πάχος περίπου 2 δάχτυλα) και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
- Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, το περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε το σιροπιασμένο γλυκό να κρυώσει εντελώς και να απορροφήσει το σιρόπι, για περίπου 1 ώρα.
- Γαρνίρουμε με το φιλέ αμυγδάλου και την υπόλοιπη τριμμένη ινδική καρύδα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.