ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοφτό μακαρονάκι με σέσκουλα, λάπατα και φέταΚοφτό μακαρονάκι με σέσκουλα, λάπατα και φέτα

Η συνταγή απαιτεί λάπατα μέτριου μεγέθους: τα μικρά είναι μεν πολύ τρυφερά, αλλά το μέγεθος δεν διευκολύνει το τύλιγμα, ενώ τα μεγάλα είναι σκληρά και δεν προλαβαίνουν να μαλακώσουν με το μαγείρεμα. Υπολογίζουμε φύλλα μήκους 10 εκ. και πλάτους 6 εκ.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί, αλλά με λάπατα Ντολμαδάκια γιαλαντζί, αλλά με λάπατα
Ντολμαδάκια γιαλαντζί, αλλά με λάπατα Ντολμαδάκια γιαλαντζί, αλλά με λάπατα

Ντολμαδάκια γιαλαντζί, αλλά με λάπατα

50' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με λάπατα, ξεκινάμε στρώνοντας ένα φύλλο λάπατου μπροστά μας, σε ένα ξύλο κοπής, και ανασηκώνουμε την άκρη του κοτσανιού-νεύρου που διατρέχει το μήκος του φύλλου.
  2. Βάζουμε να βράσει άφθονο, ελαφρώς αλατισμένο, νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα λάπατα, σε δόσεις, και τα ζεματίζουμε για 40-60 δευτερόλεπτα, για να μαλακώσουν και, κυρίως, για να φύγει η πικράδα τους. Τα στραγγίζουμε απλωμένα σε σουρωτήρι.

Γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2 ακόμη λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
  3. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Γέμισμα + Μαγείρεμα

  1. Αφήνουμε στην άκρη 4-5 από τα πιο μεγάλα λάπατα, για να τα στρώσουμε στην κατσαρόλα.
  2. Απλώνουμε ένα τρυφερό λάπατο σε ξύλο κοπής, με το μέρος όπου υπήρχε το κοτσάνι μπροστά μας. Αν το φύλλο είναι αρκετά μικρό, βάζουμε δίπλα του άλλο ένα, ώστε να το μισοκαλύψει, για να μεγαλώσει η επιφάνεια.
  3. Βάζουμε εκεί 1 κουτ. γλυκού γέμιση και τυλίγουμε μία φορά σε ρολό.
  4. Φέρνουμε τις πλαϊνές άκρες του φύλλου προς το κέντρο και συνεχίζουμε το ρολάρισμα, φτιάχνοντας ένα κλασικό ντολμαδάκι.
  5. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε τα μεγαλύτερα λάπατα που αφήσαμε στην άκρη. Τακτοποιούμε στην κατσαρόλα τα ντολμαδάκια κυκλικά, σε δύο στρώσεις το πολύ.
  6. Καλύπτουμε με ένα πιάτο για να μη μετακινηθούν και ξετυλιχθούν στο μαγείρεμα και περιχύνουμε με νερό ζεστό που να μισοκαλύψει το πιάτο.
  7. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα ντολμαδάκια μέσα στην κατσαρόλα, μέχρι να γίνουν χλιαρά. Τα σερβίρουμε σκέτα ή συνοδεύουμε με δροσερό γιαούρτι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών