ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαλάτα με κοφτό μακαρονάκι, ζαμπόν και γραβιέραΚοφτό μακαρονάκι με ζαμπόν, γραβιέρα και ξερά σύκα
40' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: για 4 - 6 άτομα

Διαδικασία

  1. Για το κοφτό μακαρονάκι με σέσκουλα, λάπατα και φέτα ξεκινάμε και σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
  2. Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  3. Ρίχνουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να αχνιστούν για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.
  4. Προσθέτουμε τον άνηθο, το φασκόμηλο (αν βάλουμε) και 400 ml νερό (όχι περισσότερο, γιατί τα χόρτα θα βγάλουν τα δικά τους υγρά), ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να το φαγητό να βράσει για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  5. Ρίχνουμε το ζυμαρικό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.
  6. Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε πιο βρασμένο το μακαρονάκι, προσθέτουμε 100 ml ζεστό νερό ακόμη και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να γίνει όσο μαλακό μάς αρέσει.
  7. Προσθέτουμε τη φέτα, σκεπάζουμε με το καπάκι, αποσύρουμε και αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» για περίπου 10 λεπτά.
  8. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ψωμί ή παξιμάδια.

Μυστικά

Τα λάπατα είναι ξινά, ενώ τα σέσκουλα γλυκίζουν. Ετσι γίνεται ενδιαφέρον ο συνδυασμός. Θα τα βρείτε στις λαϊκές αγορές σε ματσάκια.

Στο ποτήρι μας : Λευκό κρασί, χωρίς συζήτηση. Πρώτη μου ιδέα μια νέας γενιάς Ρετσίνα, φινετσάτη και κομψή. Δεύτερη, μια Μαλαγουζιά από τον αμπελώνα της Αττικής.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 81.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Σέσκουλα

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών