1 ώρα
προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Διαδικασία
- Για τα πολίτικα ντολμαδάκια, αρχικά βάζουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα με αλάτι και 3 κεσέδες νερό και το αφήνουμε να αχνιστεί και να φύγει όλο το νερό του.
- Τότε ρίχνουμε το μισό λάδι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως το ρύζι, το λεμόνι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μυρωδικά.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα να κρυώσει λίγο και να φουσκώσει το ρύζι.
- Στο μεταξύ, ζεματίζουμε τα φύλλα σε νερό που κοχλάζει για 1 λεπτό. Τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε να κρυώσουν.
- Διαλέγουμε τα πιο χοντρά φύλλα (4 - 5) και τα στρώνουμε στην κατσαρόλα.
- Βάζουμε σε κάθε φύλλο λίγη από τη γέμιση του ρυζιού, το διπλώνουμε και το τυλίγουμε ρολό. Πρέπει να προσέχουμε να εγκλωβίζεται η γέμιση στο φύλλο γιατί διαφορετικά θα φύγει στη διάρκεια του βρασίματος.
- Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια κοντά κοντά, αλλά όχι σφιχτά. Τα στρώνουμε σε σειρές στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να τα κρατάει σταθερά στη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 κεσέ βραστό νερό και τη βάζουμε να βράσει. Μετά 5 - 6 λεπτά ρίχνουμε ακόμα 1½ κεσέ βραστό νερό. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσουν και να απορροφήσουν το νερό.
- Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά πριν τα βγάλουμε.
- Σερβίρουμε ένα μπολ με γιαούρτι στο τραπέζι μαζί με τα πολίτικα ντολμαδάκια για να τα συνοδέψετε με αυτό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 12.