30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το αυγολέμονο σαμπαγιόν

Διαδικασία

  1. Για τα ντολμαδάκια σαν σούσι, αρχικά αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα τα ζεματάμε σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα κρυώνουμε σε παγωμένο νερό.
  2. Κόβουμε το πιο χονδρό μέρος του κοτσανιού.
  3. Διαφορετικά, αν είναι σε άλμη τα ξαλμυρίζουμε απλώς.

Γέμιση

  1. Τσιγαρίζουμε το ρύζι με λίγο σπορέλαιο (ή άλλο ουδέτερο λάδι), έως ότου πάρει λίγο χρώμα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σβήνουμε με τα 2 φλιτζάνια ζωμό και σιγοβράζουμε.
  2. Οταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε το δυόσμο, το μαϊντανό, το μισό σύγκλινο. Το ρύζι πρέπει να μείνει χωρίς υγρά, χωρίς να λασπώσει. Αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Μόλις είναι χλιαρό προς κρύο, προσθέτουμε το υπόλοιπο σύγκλινο, τα κουκουνάρια και το βερίκοκο ή τις σταφίδες.
  4. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι.

Συναρμολόγηση

  1. Σ’ ένα γιαπωνέζικο τυλιχτάρι (σαν σουπλά – στα μαγαζιά με ασιατικά είδη) από μπαμπού ή σε διπλό αλουμινόχαρτο καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη απλώνουμε αμπελόφυλλα και από πάνω το μείγμα.
  2. Με το γιαπωνέζικο εργαλείο ή το αλουμινόχαρτο τυλίγουμε πιέζοντας, ώστε να φτιάξουμε ένα σφιχτό κύλινδρο.
  3. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να έχει ίση διάμετρο με αυτήν του καπακιού ενός μπουκαλιού με λάδι.
  4. Κόβουμε τον κύλινδρο πλαγίως και καθέτως προς το μήκος του, σε διαφορετικά μήκη, για να έχουμε διάφορα σχήματα.
  5. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα αμπελόφυλλα.
  6. Τοποθετούμε τα κομμάτια όρθια στο πιάτο.
  1. Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, το χυμό λεμονιού, το ζωμό και το αλατοπίπερο και τα βράζουμε σε μπεν μαρί, χτυπώντας τα με σύρμα έως ότου το μείγμα πήξει και αφρίσει.
  2. Περιχύνουμε τους ντολμάδες σαν σούσι και διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 18.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών