
20'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Τεμάχια: για 1 βάζο του 1 ltΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε ντομάτες στο ελαιόλαδο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Έπειτα, λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Απλώνουμε τα κλωνάρια του μυρωδικού έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Πλένουμε τις ντομάτες, τις σκουπίζουμε, τις κόβουμε στη μέση και τις καθαρίζουμε στο μέρος του ομφαλού.
- Τις τακτοποιούμε στο ταψί πάνω στα μυρωδικά, σε μία στρώση, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
- Ρίχνουμε τα σκόρδα στα ενδιάμεσα κενά.
- Πασπαλίζουμε με το αλάτι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι οι ντομάτες να ζαρώσουν.
- Ξεφουρνίζουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και αφαιρούμε τις φλούδες. Θα τις τραβήξουμε εύκολα με το δάχτυλό μας.
- Τις τακτοποιούμε στο βάζο.
- Ρίχνουμε τα σκόρδα και το λάδι του ταψιού και απογεμίζουμε με ελαιόλαδο.
- Τις διατηρούμε τουλάχιστον 2 μήνες στο ψυγείο.
Μυστικά
Θα τις χρησιμοποιήσουμε σε σάλτσες για ζυμαρικά, σε πίτσες και σε τάρτες κομμένες σε φέτες, θα τις πολτοποιήσουμε σε ντρέσινγκ κ.ά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.