Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα o σεφ Μανώλης Παπουτσάκης ετοιμάζει μπακαλιάρο παστό σκορδολεμονάτο με πατάτες και μυρωδικά.

15' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: για 4 μερίδες

* Ο Μανώλης Παπουτσάκης είναι ο σεφ στο εστιατόριο Χαρούπι στη Θεσσαλονίκη.

Διαδικασία

  1. Κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος στη μέση και μετά σε φέτες πάχους ενός εκατοστού. Αφαιρούμε από τα σκόρδα τη φύτρα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε λεπτές φέτες κόβουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.
  2. Σε πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, τοποθετούμε σε μια στρώση τις πατάτες καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το σκόρδο, με το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά. Από πάνω τοποθετούμε τον μπακαλιάρο με τη μεριά της σάρκας να ακουμπάει στα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε για 1 λεπτό επάνω στη φωτιά και στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό. Κουνάμε την κατσαρόλα ελαφρά με κυκλικές κινήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κουτάλα.
  3. Σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν τα υλικά. Σε περίπου 5 λεπτά γυρίζουμε τον μπακαλιάρο με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω, αναδεύουμε με τον ίδιο τρόπο κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα και ξανασκεπάζουμε. Σε 5 λεπτά ξαναγυρίζουμε τον μπακαλιάρο και δοκιμάζουμε τον ζωμό. Ρίχνουμε πιπέρι, κι αν χρειάζεται προσθέτουμε και αλάτι. Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ αραιώνουμε το αλεύρι στον χυμό λεμονιού και αναδεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Μόλις οι πατάτες είναι μαλακές, σε περίπου 20 με 30 λεπτά, ρίχνουμε τον χυλό και αναδεύουμε ξανά με τον ίδιο τρόπο μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη σάλτσα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
  4. Στο ποτήρι μας: Σαντορίνες, Chardonnay, Ροδίτες και Σαββατιανά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών