ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα και κανέλαΜηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα και κανέλα

Οι παλιότεροι θυμόμαστε την τηλεοπτική σειρά «Ο Συμβολαιογράφος», μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Αλ. Ραγκαβή, που προβαλλόταν στην κρατική τηλεόραση τη δεκαετία του ’70. Στη σειρά αυτή συμμετείχε και η Μιμή Ντενίση, στον ρόλο της Αγγελικής Βοράτη, αν θυμάμαι καλά. Διάσημη, νέα και πανέμορφη, την καλούσαν συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές και συνεντεύξεις, σε μία από τις οποίες, μιλώντας για τη μικρασιάτικη καταγωγή της, ανέφερε στον αέρα μια συνταγή για μηλοπιτάκια που θυμόταν από τη γιαγιά της. Σε χρόνο μηδέν, η Μαρία Σαρρηγιάννη, που παρακολουθούσε τη συνέντευξη, την κατέγραψε, τα έφτιαξε και έκτοτε είναι από τα αγαπημένα της κεράσματα. Μάλιστα στη μικρασιάτικη παροικία του Ρεθύμνου είναι γνωστή ως «Μαρία της Μηλόπιτας»!

1 ώρα προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Κομμάτια: 52-54

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Στύβουμε καλά τα τριμμένα μήλα για να αποβάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.

Ζύμη

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό ή τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια πολύ μαλακή και αφράτη ζύμη.
  2. Την κόβουμε σε δύο μέρη.
  3. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης με τον πλάστη σε μεγάλο φύλλο με πάχος περίπου 2-3 χιλιοστά.
  4. Με κουπάτ (ή με ποτήρι) διαμέτρου 8 εκ. κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης.
  5. Μαζεύουμε τα περισσεύματα της ζύμης, τα ανοίγουμε και αυτά σε φύλλο ίδιου πάχους και κόβουμε κι άλλα δισκάκια.
  6. Συνολικά βγαίνουν 25-26 δισκάκια.
  7. Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού στο μισό δισκάκι και τη σκεπάζουμε με το άλλο μισό, ώστε να φτιάξουμε ένα μισοφέγγαρο.
  8. Βρέχουμε λίγο και κολλάμε τις άκρες, πιέζοντας με το δάχτυλο, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
  10. Αραδιάζουμε τις μηλόπιτες σε δύο μεγάλα ταψιά, στρωμένα με λαδόκολλα, και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
  11. Τις ξεφουρνίζουμε, τις αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις τυλίγουμε σε άχνη, όπως κάνουμε με τους κουραμπιέδες.
  12. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, τις βάζουμε σε πιατέλα, σε στρώσεις, και πασπαλίζουμε κάθε στρώση με επιπλέον άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών