40'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 6Για το ψάρι
Για τις μπάμιες
Διαδικασία
Ψάρι
- Αλατίζουμε το ψάρι με το χοντρό αλάτι και γεμίζουμε την κοιλιά του με τα μυρωδικά.
- Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη, να αρωματιστεί.
Μπάμιες
- Στραγγίζουμε τις μπάμιες σε ένα σουρωτήρι.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις μπάμιες για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε 1 - 2 λεπτά, να εξατμιστεί. (Αν δεν χωράνε όλες μαζί, τις σοτάρουμε σε δόσεις, μοιράζοντας ανάλογα το λάδι και το ξίδι).
- Τις βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα, περιμένουμε 1 λεπτό να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) με το σκόρδο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και τις μπάμιες, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Ρίχνουμε το μαϊντανό και το δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε το ψάρι στη μέση μιας μεγάλης γάστρας, στερεώνοντάς το στην κοιλιά του, ώστε να ψήνεται ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
- Αδειάζουμε ολόγυρα τις μπάμιες με τη σάλτσα, τακτοποιώντας τες ομοιόμορφα.
- Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγη σάλτσα από τις μπάμιες και περιχύνουμε το ψάρι.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι.
- Ξεσκεπάζουμε, προσεκτικά για να μην καούμε, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι μπάμιες και το ψάρι, και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.