40' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το ψάρι

Για τις μπάμιες

Διαδικασία

  1. Ψάρι: Αλατίζουμε το ψάρι με το χοντρό αλάτι και γεμίζουμε την κοιλιά του με τα μυρωδικά. Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη, να αρωματιστεί.
  2. Μπάμιες: Στραγγίζουμε τις μπάμιες σε ένα σουρωτήρι. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις μπάμιες για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε 1 - 2 λεπτά, να εξατμιστεί. (Αν δεν χωράνε όλες μαζί, τις σοτάρουμε σε δόσεις, μοιράζοντας ανάλογα το λάδι και το ξίδι).
  3. Τις βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και τις αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα, περιμένουμε 1 λεπτό να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) με το σκόρδο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και τις μπάμιες, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Ρίχνουμε το μαϊντανό και το δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  5. Βάζουμε το ψάρι στη μέση μιας μεγάλης γάστρας, στερεώνοντάς το στην κοιλιά του, ώστε να ψήνεται ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές. Αδειάζουμε ολόγυρα τις μπάμιες με τη σάλτσα, τακτοποιώντας τες ομοιόμορφα. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγη σάλτσα από τις μπάμιες και περιχύνουμε το ψάρι. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι. Ξεσκεπάζουμε, προσεκτικά για να μην καούμε, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι μπάμιες και το ψάρι, και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών