ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣφυρίδα κρασάτη με σκόρδο και μαϊντανόΣφυρίδα κρασάτη με σκόρδο και μαϊντανό
40' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το ψάρι

Για τις μπάμιες

Διαδικασία

Ψάρι

  1. Για να φτιάξουμε ολόκληρη σφυρίδα με μπάμιες και μυρωδικά, στον φούρνο, αρχικά αλατίζουμε τη σφυρίδα με το χοντρό αλάτι και γεμίζουμε την κοιλιά της με τα μυρωδικά.
  2. Στη συνέχεια, την περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη, να αρωματιστεί.

Μπάμιες

  1. Στραγγίζουμε τις μπάμιες σε ένα σουρωτήρι.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  3. Έπειτα, σοτάρουμε τις μπάμιες για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε 1 - 2 λεπτά, να εξατμιστεί. (Αν δεν χωράνε όλες μαζί, τις σοτάρουμε σε δόσεις, μοιράζοντας ανάλογα το λάδι και το ξίδι).
  5. Τις βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και τις αφήνουμε στην άκρη.
  6. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα και περιμένουμε 1 λεπτό να ζεσταθεί.
  7. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) με το σκόρδο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  8. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατοπίπερο, τις μπάμιες και ανακατεύουμε απαλά.
  9. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  10. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  12. Βάζουμε τη σφυρίδα στη μέση μιας μεγάλης γάστρας, στερεώνοντάς τη στην κοιλιά της, ώστε να ψήνεται ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
  13. Αδειάζουμε ολόγυρα τις μπάμιες με τη σάλτσα, τακτοποιώντας τες ομοιόμορφα.
  14. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγη σάλτσα από τις μπάμιες και περιχύνουμε τη σφυρίδα.
  15. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνει η σφυρίδα.
  16. Ξεσκεπάζουμε, προσεκτικά για να μην καούμε, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι μπάμιες και η σφυρίδα, και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μπάμιες

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT