ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκό του κουταλιού με ξερά σύκα και μέλιΓλυκό του κουταλιού με ξερά σύκα και μέλι
1 ώρα και 30' προετοιμασία
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: για 1.500 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ολόκληρο φιρίκι γλυκό κουταλιού, αρχικά πλένουμε τα φιρίκια και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τους πυρήνες, αφήνοντας τα φρούτα ολόκληρα. Ξεφλουδίζουμε ρίχνοντας κάθε ένα που καθαρίζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό (όχι το μετρημένο), ανακατεμένο με τον χυμό ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μετρημένο νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρίφαλα, και προσθέτουμε τα φιρίκια.
  3. Ζεσταίνουμε τα υλικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε μέχρι τα φιρίκια να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται.
  4. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό του δεύτερου λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι το σιρόπι να δέσει.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα φρούτα να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι τους.
  6. Βάζουμε από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο στο κέντρο κάθε φιρικιού και τα μοιράζουμε σε βάζα. Συμπληρώνουμε με το σιρόπι τους, κλείνουμε καλά τα βάζα και τα διατηρούμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών