30' προετοιμασία
3 ώρες και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη μαρινάδα

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Μαρινάρισμα: Το βράδυ της προηγουμένης κάνουμε αρκετό χώρο στο ψυγείο για να χωρέσει το χοιρινό. Αλατοπιπερώνουμε το μπούτι και το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι. Στις τρύπες που δημιουργήθηκαν χώνουμε τα σκόρδα. Βάζουμε σε μια λεκάνη το χοιρινό μπούτι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και περιχύνουμε το μπούτι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, να μαριναριστεί.
  2. Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Βάζουμε το μπούτι σε μια μεγάλη γάστρα και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα του. Σκεπάζουμε με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες. Αφαιρούμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, περιχύνοντας με τα υγρά του μέχρι να ροδίσει (βλέπε «μυστικό» δίπλα). Παράλληλα, βάζουμε τα ξερά φρούτα να μουλιάσουν στο κρασί (περίπου 20 λεπτά, όσο ροδίζει το κρέας). Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το μπούτι σε ξύλο κοπής. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε 150 ml νερό, τα ξερά φρούτα με το κρασί, αλατοπίπερο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Αφαιρούμε τον σπάγκο ή το δίχτυ, κόβουμε το μπούτι σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών