10' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: για 2 φραντζόλες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το γλυκό ψωμί με φρουί γκλασέ λεμόνι, ξεκινάμε ζυμώνοντας στο κάδο του μίξερ (με τον γάντζο) όλα μαζί τα υλικά εκτός από την καστανή ζάχαρη και τα φρουί γκλασέ. Όταν η ζύμη μας ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου, είναι έτοιμη.
  2. Τη βάζουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1-2 ώρες.
  3. Την τοποθετούμε ξανά στον κάδο μαζί με την καστανή ζάχαρη και τη ζυμώνουμε ξανά, αφήνοντας τον γάντζο να φέρει μερικές γύρες, αλλά δεν αφήνουμε να ενσωματωθεί πλήρως η ζάχαρη στη ζύμη. Θέλουμε να παραμείνουν αδιάλυτοι οι κόκκοι της, ώστε, καθώς ψήνεται το γλυκό, να καραμελώσει η ζάχαρη.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε δύο μακρόστενες φραντζόλες, που τοποθετούμε αντίστοιχα σε δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ, ντυμένες με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για περίπου 30 λεπτά, σκεπάζοντας τις φόρμες χαλαρά με μεμβράνη.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220°C (ανάλογα με τον φούρνο) για 30- 35 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια σκούρα σκληρή κρούστα από τη ζάχαρη που καραμελώνει ανάμεσα στη βουτυρένια ζύμη. Σερβίρουμε με φρουί γλασέ λεμόνι.
  6. Ιδανικά το γλυκό ψωμί τρώγεται ζεστό και μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT