Η Κεφαλονιά ήταν ανέκαθεν γεμάτη με κατσίκια. Τα πρόβατα ήταν για το γάλα και το τυρί, και το μοσχάρι σχεδόν άγνωστο. Το κρέας τους λοιπόν ήταν το κατσικάκι, προσιτό και προσβάσιμο και από τη μέση οικογένεια. Η κεφαλονίτισσα Κατερίνα Δήμα, η οποία μας φιλοξένησε στο σπίτι της στα Φαρακλάτα και μας μαγείρεψε τοπικές συνταγές, έκανε το παστίτσιο στην τσερέπα, γιατί της αρέσει το μαγείρεμα σε πήλινο σκεύος, και μας προτείνει, αν δεν έχουμε τσερέπα, να χρησιμοποιήσουμε μια πήλινη γάστρα. Τη συνταγή τής την έδωσε η κ. Νιόβη Φωτεινάτου-Καμπίτση από τη συλλογή της με τις οικογενειακές συνταγές, ενώ στο βιβλίο της «Κεφαλονίτικες ρετσέτες» υπάρχει παραλλαγή όπου αντί για μπεσαμέλ χρησιμοποιεί μια ζύμη σαμπλέ, ένα γλυκό και πλούσιο φύλλο δηλαδή, ζυμωμένο με αυγά, βούτυρο και ζάχαρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚατσίκι κατσαρολάτο με κεφίρ και άνηθοΚατσίκι κατσαρολάτο με κεφίρ και άνηθο
20' προετοιμασία
1 ώρα και 50' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε παστίτσιο με κατσίκι, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.
  2. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να καραμελώνουν ελαφρώς.
  3. Προσθέτουμε το κατσίκι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
  4. Σβήνουμε με το κρασί.
  5. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το μπούκοβο, την κανέλα και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 - 55 λεπτά, μέχρι το κατσίκι να μαλακώσει αρκετά και να σωθούν τα περισσότερα υγρά.
  7. Λίγο πριν από το τέλος, ρίχνουμε αλάτι και το θυμάρι και ανακατεύουμε.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Αφήνουμε το κατσίκι να κρυώσει και το ξεψαχνίζουμε, κομματιάζοντας το ψαχνό σε μικρότερα κομμάτια.
  10. Πετάμε την κανέλα.
  11. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  12. Στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει.
  2. Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.
  3. Ρίχνουμε το γάλα σε αργή ροή, ανακατεύοντας ασταμάτητα και έντονα με το σύρμα, ώστε να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια.
  4. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει.
  5. Ρίχνουμε τα αυγά, χτυπώντας έντονα και γρήγορα για να μην προλάβουν να ψηθούν και να στερεοποιηθούν.
  6. Προσθέτουμε το τυρί, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Παστίτσιο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα βαθύ στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ., κατά προτίμηση πήλινο, ή μια μέτρια πήλινη γάστρα.
  3. Απλώνουμε στο σκεύος τα μισά μακαρόνια.
  4. Τα καλύπτουμε με το κατσίκι και τη σάλτσα του.
  5. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια.
  6. Τέλος, περιχύνουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ.
  7. Με μια ξύλινη κουτάλα πιέζουμε και ανακινούμε λίγο τα ζυμαρικά κάτω από την μπεσαμέλ, ώστε να εισχωρήσει εκεί λίγη σάλτσα.
  8. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την επιπλέον μυζήθρα.
  9. Ψήνουμε το παστίτσιο με κατσίκι για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ.

Μαυροδάφνη από το Κτήμα Χαριτάτου και Σύνοδο του Ευρυβιάδη Σκλάβου από Μαυροδάφνη και Βοστιλίδι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών