«Το τραπέζι της Λαμπρής στη Νάξο είναι ένα γευστικό ταξίδι στον τυροκομικό πλούτο του νησιού και στην αφθονία της φύσης. Μυζήθρες γλυκές, τα πρώτα αρσενικά (κεφαλοτύρια), γλυκύτατες χειμωνιάτικες πατάτες εμπνέουν για μεζέδες, όπως πατατοκεφτέδες, συνοδεία άφθονου κρασιού», λέει ο Γιάννης Βάσιλας, ο οποίος μας έφτιαξε πατατοκεφτέδες πικάντικους.

10' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε σε δυνατή φωτιά τις πατάτες για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε σε μπολ. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι (όχι στον πολυκόφτη, γιατί γίνεται ένας μαστιχωτός δύσχρηστος πουρές) και ρίχνουμε στο μπολ όλα τα υλικά πλην της φρυγανιάς (με φειδώ το αλάτι, γιατί θα βάλουμε πολλά τυριά). Το μείγμα μας θα είναι μαλακό και εύπλαστο. Βρέχουμε τα χέρια μας και πλάθουμε μικρά μπαλάκια, στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού, και τα ρολάρου με στη φρυγανιά να καλυφθούν καλά.
  2. Γεμίζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε δοκιμαστικά έναν πατατοκεφτέ και, αν διαλύεται, προσθέτουμε στο μείγμα λίγο ακόμα αλεύρι. Τηγανίζουμε τους πατατοκεφτέδες για 3-4 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Στραγγίζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε ζεστούς, αν και είναι νόστιμοι ακόμα και κρύοι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών