15'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4 - 6Διαδικασία
- Για την πατατόσουπα με πράσα και κεφαλοτύρι ηπειρώτικο ξεκινάμε και σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε την πατάτα και το πράσο για περίπου 1 - 2 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να αρχίσουν να «κολλάνε».
- Τότε, ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, ξανασκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί, χωρίς όμως να βράσει.
- Αδειάζουμε τη σούπα (σε δόσεις, αν δεν χωράει όλη) στο μπλέντερ ή στο μούλτι, προσθέτουμε το μπαχάρι (ή το καρδάμωμο), το μαϊντανό και αλατοπίπερο και τη χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να πολτοποιηθεί και να γίνει λεία.
- Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το τυρί και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και συνοδεύουμε με αραβικές πίτες ψημένες στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές, πράσινη σαλάτα και, αν θέλουμε, με λουκάνικα ψητά.
Στα ποτήρια μας: Ένα ωραίο Σαββατιανό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 81.