ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσουκνιδοκεφτέδεςΤσουκνιδοκεφτέδες Αυτό το παραδοσιακό νηστίσιμο λαδερό φαγητό που γίνεται με κοτσάνια (!) από τα σπανάκια, δένει με μια καρυδάτη σκορδαλιά. Μια εξαίσια, vegan, zero waste ιδέα!

Καθώς τον χειμώνα και την άνοιξη δεν υπάρχουν ντομάτες, τα πιάτα κοκκινίζουν με το αγαπημένο εβρίτικο άρτυμα, το γλυκό κοκκινοπίπερο. Έτσι κι εδώ, μπαίνει σε γενναία ποσότητα. Τρομερά γευστικό και τονωτικό, είναι παράλληλα και νηστίσιμο και συνηθίζεται πολύ τη Σαρακοστή.

Πατσούδια– Κοτσάνια και ρίζες σπανακιού με πυκνή καρυδάτη σκορδαλιά Πατσούδια– Κοτσάνια και ρίζες σπανακιού με πυκνή καρυδάτη σκορδαλιά
Πατσούδια– Κοτσάνια και ρίζες σπανακιού με πυκνή καρυδάτη σκορδαλιά Πατσούδια– Κοτσάνια και ρίζες σπανακιού με πυκνή καρυδάτη σκορδαλιά
Πατσούδια– Κοτσάνια και ρίζες σπανακιού με πυκνή καρυδάτη σκορδαλιά Πατσούδια– Κοτσάνια και ρίζες σπανακιού με πυκνή καρυδάτη σκορδαλιά

45' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα πατσούδια, ξεκινάμε χαράσσοντας με ένα μαχαιράκι το χοντρό κομμάτι της ρίζας, για να μαγειρευτεί γρήγορα.
  2. Βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε το σπανάκι και το ζεματίζουμε για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό. Το στραγγίζουμε και το στύβουμε καλά.
  3. Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε την κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι μαζί με το κόκκινο γλυκό πιπέρι για 4-6 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει καλά και να αχνίσει.
  4. Ρίχνουμε 750-800 ml ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το σπανάκι να μαγειρευτεί για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κομμάτια στις ρίζες που είναι πιο σκληρά.
  5. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να ρίξουμε λίγο επιπλέον νερό – το φαγητό είναι πλούσιο, σαλτσάτο και πρέπει να μείνει μια ικανή ποσότητα υγρού, αφού μέρος της θα χρησιμοποιήσουμε στη σκορδαλιά στη συνέχεια.
  6. Χτυπάμε στον πολυκόφτη την καρυδόψιχα με τα σκόρδα, το ξίδι και 1 κουτάλα της σούπας ζουμί της κατσαρόλας μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό χυλό.
  7. Τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το σπανάκι, μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ώστε να ενωθούν τα αρώματα, και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών