ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαρίδες με πικάντικη σάλτσαΓαρίδες με πικάντικη σάλτσα
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το ζωμό γαρίδας

Διαδικασία

Ζωμός

  1. Για τις πικάντικες γαρίδες με μανέστρα στην κατσαρόλα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πάρουν έντονο κόκκινο χρώμα.
  2. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, το θυμάρι, τη δάφνη, το μαϊντανό και 500 ml νερό.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με καπάκι.
  5. Σουρώνουμε το ζωμό σε ένα βαθύ μπολ, πιέζοντας τα υλικά με μια κουτάλα ώστε να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης τους.

Κριθαράκι

  1. Παράλληλα σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κριθαράκι για 8 λεπτά και το στραγγίζουμε.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπεριά για 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσουν το λάδι.
  3. Ρίχνουμε την ντομάτα, το ζωμό γαρίδας και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
  4. Ρίχνουμε το κριθαράκι και τις γαρίδες, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 - 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες και να απορροφήσει το κριθαράκι τα περισσότερα υγρά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε το μαϊντανό, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 123.

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών