Απαιτούν τεχνική και καλή εξάσκηση και παραδοσιακά φτιάχνονται σε μεγάλες ποσότητες. Για την ετοιμασία τους μαζεύονταν οι γυναίκες του σπιτιού (ή του χωριού) όλες μαζί, έφτιαχναν καφέ ή τσάι και, με ψιλοκουβέντα και χωρατά, έφτιαχναν τεράστιες ποσότητες – τα πιλμένι στοιβάζονταν κατά εκατοντάδες, έτοιμα για συντήρηση στην παγωνιά της Σιβηρίας. Σερβίρονται και ως καθημερινό πιάτο, ως σούπα, δηλαδή με 1-2 κουτάλες από ζουμί στο οποίο έβρασαν, άνηθο, μαϊντανό, αλατοπίπερο και 1 καλή δόση σμετάνα (ξινή, πηχτή κρέμα γάλακτος που βρίσκουμε σε ρωσικά παντοπωλεία και deli) στο ανακάτεμα.

15' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
40' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35 λεπτά

Υλικά

Τεμάχια: 50-70

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αφήνουμε το μείγμα να μαριναριστεί για 30-40 λεπτά.

Πιλμένι

  1. Κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια των 100 γρ. και πλάθουμε το καθένα σε μπαστούνι με πάχος όσο ένα χωριάτικο λουκάνικο.
  2. Κόβουμε το καθένα σε κομμάτια 1 εκ. και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι, για να μην κολλάνε μεταξύ τους.
  3. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι, σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πολύ μικρό δίσκο, πάχους 3-4 χιλιοστών και διαμέτρου όχι μεγαλύτερης από 5 εκ.
  4. Βάζουμε μια μικρή δόση από τη γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου και τον κλείνουμε σε μισοφέγγαρο (όπως θα κάναμε με ένα μπουρεκάκι).
  5. Πιέζουμε έντονα τα χείλη για να κολλήσουν (σε αυτό το στάδιο μοιάζουν με βαρένικι ή βαρένικα και είναι το συνηθέστερο ρωσικό γεμιστό ζυμαρικό) κι έπειτα τυλίγουμε το μισοφέγγαρο γύρω από τον αντίχειρά μας, ενώνοντας τις δύο άκρες του και πιέζοντάς τες να κολλήσουν. *
  6. Βάζουμε να βράσει μπόλικο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα πιλμένι σε δόσεις.
  7. Τα βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια, τα στραγγίζουμε και τα μοιράζουμε σε πιάτα. Τα σερβίρουμε με κλασική σάλτσα ντομάτας ή με σμετάνα (ή ξινόκρεμα ή στραγγιστό γιαούρτι).
  8. Φυλάσσουμε όσα πιλμένι δεν καταναλώσουμε (ωμά) στην κατάψυξη, σε δόσεις, σε σακουλάκια.

Μυστικά

* Τώρα έχουμε ένα γεμιστό ζυμαρικό σαν αυτάκι. Αυτά είναι τα πιλμένι. Όσα φτιάχνουμε τα αραδιάζουμε σε μεγάλη λαμαρίνα, πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών