1 ώρα και 30'
προετοιμασία
20' τηγάνισμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Κομμάτια: 50
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε τα πιτάκια γεμιστά με τυρί ξεκινάμε ετοιμάζουμε τη ζύμη.
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ελαιόλαδο και τον πορτοκαλοχυμό.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, δουλεύοντας με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη σχετικά μαλακή.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για 30 λεπτά.
Γέμιση
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής, σφιχτή μάζα.
Πιτάκια
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Σε μεγάλη και ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης με πλάστη-βέργα σε λεπτό φύλλο, πάχους 2-3 χιλιοστών.
- Με ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι κόβουμε δισκάκια φύλλου διαμέτρου περίπου 8 εκ. (θα βγουν περίπου 25 κομμάτια από αυτό το κομμάτι ζύμης).
- Κόβουμε ένα κομμάτι από τη μάζα της γέμισης, βάρους 20-25 γρ., το πλάθουμε σε μπαλάκι κι έπειτα σε μπαστουνάκι όσο το μικρό μας δάχτυλο.
- Το βάζουμε στο κέντρο από ένα δισκάκι φύλλου, το οποίο διπλώνουμε στη μέση για να φτιάξουμε ένα μισοφέγγαρο. Βρέχουμε ελαφρά τις άκρες του φύλλου και τις πιέζουμε για να κολλήσουν.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα δισκάκια, φτιάχνοντας περίπου 25 πιτάκια. Στη συνέχεια ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο και με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε άλλα 25 δισκάκια.
- Ζεσταίνουμε 2 εκ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τηγανίζουμε τα πιτάκια σε δόσεις, για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα μερικές φορές.
- Τα στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.