Πεντανόστιμα πιτάκια με τη φάβα που περίσσεψε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με φασόλια ή φακές αφού πρώτα τα λιώσουμε.

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 16

Διαδικασία

  1. Ανακατεύουμε τη φάβα με τη ρίγανη, τον άνηθο και το τυρί και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας πρώτα στη μέση και στη συνέχεια οριζόντια στα τρία. Σε κάθε κομμάτι φύλλου βάζουμε στη μία άκρη 1 κουταλάκι από τη γέμιση.
  2. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου και συνεχίζουμε τυλίγοντας σε φλογέρα. Βάζουμε ένα τηγάνι στο σβηστό μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε σησαμέλαιο ώσπου να φτάσει 2 εκ. σε ύψος. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και, αμέσως, όσο το λάδι είναι ακόμη κρύο για να φουσκώσουν πολύ και ομοιόμορφα, βάζουμε τα πιτάκια στο τηγάνι σε δόσεις.
  3. Μόλις αρχίσει να αχνίζει το λάδι, τα τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν ομοιόμορφα και τα γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά, για άλλα 3 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα πιτάκια. Τα σερβίρουμε χλιαρά. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα με λαδόξιδο και σταφίδες.
  4. Συμβουλές
  5. Για να γλιτώσουμε χρόνο, τυλίγουμε τα φαβοπιτάκια όση ώρα τηγανίζουμε την προηγούμενη δόση. Αντί για φάβα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φακές ή φασολάδα. Θα σουρώσουμε τα όσπρια, θα πετάξουμε τα κρεμμύδια (αν μπορούμε να τα πιάσουμε) και θα πολτοποιήσουμε τα όσπρια με όσο από το ζουμί τους χρειάζεται για να προκύψει ένα πηχτός πολτός. Μετά θα ανακατέψουμε με το τυρί και μυρωδικά της επιλογής μας και θα συνεχίσουμε κανονικά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών