30'
προετοιμασία
12' ψήσιμο
1'
αναμονή
Σύνολο: 43'
Υλικά
Μερίδες: για 1 στρογγυλό ταψί, διαμέτρου περίπου 38 - 40 εκΓια τη ζύμη
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
Ζύμη
- Για την πίτσα με κασέρι, προσούτο και βασιλικό ξεκινάμε με την ζύμη και διαλύουμε τη μαγιά στο νερό που ορίζει η συνταγή.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό.
- Ζυμώνουμε για περίπου 15 λεπτά επίμονα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μαλακό και λείο ζυμάρι.
- Φροντίζουμε να το ανοίγουμε με το χέρι μας, ώστε να τεντώνονται οι ίνες της ζύμης και να εγκλωβίζουν αέρα.
- Κάνουμε το ζυμάρι μια μεγάλη μπάλα, το βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη, κατά προτίμηση όχι πλαστική, και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
- Το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 8 - 12 ώρες ή μία νύχτα.
- Μετά το φούσκωμα, η ζύμη έχει γίνει ιδιαίτερα κυψελωτή και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί μεγάλες τρύπες.
- Μαζεύουμε όλο το ζυμάρι από το δοχείο, ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά και κάνουμε μια μεγάλη μπάλα.
- Βρέχουμε μια καθαρή πετσέτα, τη στύβουμε καλά και την τυλίγουμε για να μη στεγνώσει.
- Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα ακόμη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στη λειτουργία του αέρα.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας, απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκ.
- Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί ή το στρώνουμε με λαδόχαρτο και από πάνω απλώνουμε το φύλλο ζύμης.
Πίτσα
- Απλώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού τη σάλτσα ντομάτας, καλύπτοντας όλη τη βάση, και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
- Σκορπίζουμε το τυρί και βάζουμε την πίτσα στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου.
- Τη βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε το προσούτο και ψήνουμε για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί και να ροδίσει το ζυμάρι.
- Βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια του βασιλικού και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 86.