Μια χρυσοχέρα Μιλανέζα που μένει στην Αθήνα, φτιάχνει για μας μια μεγάλη οικογενειακή πίτσα με αφράτη βάση και μοιράζεται τα μυστικά της δικής της εκδοχής.

Υλικά

Μερίδες: για 1 στρογγυλό ταψί, διαμέτρου περίπου 38 - 40 εκ

Για τη ζύμη

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Ζύμη: Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό που ορίζει η συνταγή.
  2. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό.
  3. Ζυμώνουμε για περίπου 15 λεπτά επίμονα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μαλακό και λείο ζυμάρι.
  4. Φροντίζουμε να το ανοίγουμε με το χέρι μας, ώστε να τεντώνονται οι ίνες της ζύμης και να εγκλωβίζουν αέρα.
  5. Κάνουμε το ζυμάρι μια μεγάλη μπάλα, το βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη, κατά προτίμηση όχι πλαστική, και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
  6. Το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 8 - 12 ώρες ή μία νύχτα.
  7. Μετά το φούσκωμα, η ζύμη έχει γίνει ιδιαίτερα κυψελωτή και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί μεγάλες τρύπες.
  8. Μαζεύουμε όλο το ζυμάρι από το δοχείο, ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά και κάνουμε μια μεγάλη μπάλα.
  9. Βρέχουμε μια καθαρή πετσέτα, τη στύβουμε καλά και την τυλίγουμε για να μη στεγνώσει.
  10. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα ακόμη.
  11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στη λειτουργία του αέρα.
  12. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας, απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκ.
  13. Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί ή το στρώνουμε με λαδόχαρτο και από πάνω απλώνουμε το φύλλο ζύμης.
  14. Πίτσα: Απλώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού τη σάλτσα ντομάτας, καλύπτοντας όλη τη βάση, και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
  15. Σκορπίζουμε το τυρί και βάζουμε την πίτσα στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου.
  16. Τη βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε το προσούτο και ψήνουμε για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί και να ροδίσει το ζυμάρι.
  17. Βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια του βασιλικού και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών