Μπορούμε να φτιάξουμε τη σάλτσα που θα καλύπτει τη βάση με φρέσκες ντομάτες (τώρα που είναι στην εποχή τους), είτε να χρησιμοποιήσου με κονσέρβα, συμπυκνωμένο χυμόντομάτας, ακόμη και πελτέ. το σημαντικό είναι η σάλτσα να βράσει τόσο ώστε να είναι ελαφρώς συμπυκνωμένη, να μη βγάλει υγρά στο ζυμάρι και το μαλακώσει. λίγο κρεμμύδι ή σκόρδο, ελαιόλαδο και κάποιο μυρωδικό, όπως βασιλικός ή δυόσμος, θα της δώσουν την απαραίτητα νοστιμιά. η γεύση της δεν πρέπει να είναι έντονη· σκοπός είναι να «δέσει» με τα υλικά που θα προστεθούν από πάνω και να τα αναδείξει, όχι να τα καλύψει. υπολογίζουμε πως για μια πίτσα 38 – 40 εκ. δεν θα χρειαστούμε περισσότερες από 3 – 4 κουτ. σούπας σάλτσα. εδώ σας δίνουμε μια βασική συνταγή-πασπαρτού για σχεδόν όλες τις πίτσες που ακολουθούν.
![Γλυκό κουταλιού καρπούζι βήμα βήμα](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2023/06/glyko-koytalioy-karpoyzi-vima-vima-420x560.jpg?v=1687804885)