ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαλάτα με κινόα ή κουσκούς, σταφύλια και πετιμέζιΣαλάτα με κινόα ή κουσκούς, σταφύλια και πετιμέζι
25' προετοιμασία
Σύνολο: 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη πολύχρωμη σαλάτα με πετιμέζι ξεκινάμε ανακατεύοντας σε μια σαλατιέρα, τα λάχανα, το μαρούλι, το καρότο και τους σπόρους ροδιού.
  2. Σε ένα βαζάκι βάζουμε το πετιμέζι με το ελαιόλαδο και ανακινούμε δυνατά, περιχύνουμε τη σαλάτα, προσθέτουμε αλατοπίπερο και σερβίρουμε τη πολύχρωμη σαλάτα με πετιμέζι.

Μυστικά

*Το πετιμέζι φιρικιού φτιάχνεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Ζαγορίν από 100% μήλα, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, χρωστικών ή συντηρητικών. Το χρησιμοποιούμε σε βινεγκρέτ, όπως παραπάνω, ή σε μαρινάδες, ή το βάζουμε σε γιαούρτι και ροφήματα. Το βρίσκουμε σε παντοπωλεία και deli. *Αν έχουμε όρεξη και διάθεση, μπορούμε να φτιάξουμε και το δικό μας πετιμέζι φιρικιού: Πλένουμε 5 κιλά φιρίκια. Τα κόβουμε στα 4, βγάζουμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια, αλλά αφήνουμε τη φλούδα, και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε νερό να τα σκεπάσει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι σχεδόν να λιώσουν. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα φιρίκια, τα βάζουμε μέσα σε τουλπάνι και πιέζουμε δυνατά να βγάλουν τους χυμούς τους σε κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα με τον χυμό των φιρικιών να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-40 λεπτά, ανάλογα με την ποσότητα του χυμού, μέχρι να έχουμε ένα σκουρόχρωμο και παχύρρευστο υγρό σαν μέλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρόδι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών