ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι Φλογερές - ΑματριτσάναΑματριτσιάνα, η φλογερή μακαρονάδα της Ρώμης

Σ’ αυτό το πιάτο που ονομάζει «pork mazemen amatriciana με μπουκατίνι», ο Άρης Βεζενές χρησιμοποιεί ποικίλα ασιατικά στοιχεία για να ενισχύσει γευστικά την συνταγή, ενώ προσθέτει πάνω από την αματριτσιάνα και χοιρινό κιμά. Αυτό δηλώνει και το pork mazemen, το οποίο παραπέμπει στο αντίστοιχο πιάτο της ασιατικής κουζίνας με νουντλς και κιμά. Δυνατό στοιχείο της συνταγής είναι το doubanjiang, μια πικάντικη και αλμυρή πάστα ζυμωμένων φασολιών, κινεζικής προέλευσης, γνωστή επίσης και ως douban ή tobandjan.

Δείτε πως φτιάχνουμε αυτήν την ιταλο-ασιατική amatricina βήμα βήμα:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Ξεκινάμε ζεσταίνοντας ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν το τηγάνι κάψει, ρίχνουμε το σησαμέλαιο και τον κιμά και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ, αλατίζουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το σάκε και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το doubanjiang, τη σάλτσα σόγιας και τη σάλτσα στρειδιών και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τον ζωμό κοτόπουλου και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά. Εάν τα υγρά μαγειρέματος εξατμίζονται γρήγορα, προσθέτουμε λίγο νερό (ή περισσότερο ζωμό κοτόπουλου).

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το γκουαντσιάλε με το κοκκινοπίπερο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και περιχύνουμε με το σάκε. Μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας τακτικά. Ρίχνουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Pork mazemen amatriciana με μπουκατίνι Pork mazemen amatriciana με μπουκατίνι

Με μια λαβίδα, τα μεταφέρουμε απευθείας στη σάλτσα ντομάτας μαζί με όσο νερό μεταφέρουν.

Pork mazemen amatriciana με μπουκατίνι Pork mazemen amatriciana με μπουκατίνι
Pork mazemen amatriciana με μπουκατίνι Pork mazemen amatriciana με μπουκατίνι

Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τυρί, τα φύλλα shiso (αν βάλουμε) και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε σε πιάτα, από πάνω μοιράζουμε τον χοιρινό κιμά και στολίζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.

Pork mazemen amatriciana με μπουκατίνι

20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τον χοιρινό κιμά

Για τα ζυμαρικά

Διαδικασία

Χοιρινός κιμάς

  1. Για να φτιάξουμε ιταλο-ασιατική amatriciana με χοιρινό κιμά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν το τηγάνι κάψει, ρίχνουμε το σησαμέλαιο και τον κιμά και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσει.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ, αλατίζουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το σάκε και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Προσθέτουμε το doubanjiang, τη σάλτσα σόγιας και τη σάλτσα στρειδιών και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
  4. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τον ζωμό κοτόπουλου και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά. Εάν τα υγρά μαγειρέματος εξατμίζονται γρήγορα, προσθέτουμε λίγο νερό (ή περισσότερο ζωμό κοτόπουλου).

Ζυμαρικά

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το γκουαντσιάλε με το κοκκινοπίπερο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
  2. Ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και περιχύνουμε με το σάκε.
  3. Μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας τακτικά. Ρίχνουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  4. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  5. Με μια λαβίδα, τα μεταφέρουμε απευθείας στη σάλτσα ντομάτας μαζί με όσο νερό μεταφέρουν.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τυρί, τα φύλλα shiso (αν βάλουμε) και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.
  7. Μοιράζουμε σε πιάτα, από πάνω μοιράζουμε τον χοιρινό κιμά και στολίζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινός κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών