Μερικοί διαλέγουν χοντρόφλουδα πορτοκάλια γι’ αυτό το γλυκό. Αντίθετα, η Εύη Βουτσινά πίστευε ότι το ενδιαφέρον σημείο του δεν είναι η φλούδα, αλλά η ζουμερή ψίχα. Γι’ αυτό μας προέτρεπε να διαλέξουμε λεπτόφλουδα βαριά πορτοκάλια, γεμάτα χυμό. Δοκιμάστε το, είναι εκλεκτό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣγλυκό κουταλιού κυδώνιΓλυκό κουταλιού κυδώνι σε δύο εκδοχές
15' προετοιμασία
1 ώρα βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: Για 2 βάζα των 800 ml περίπου

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού, ξύνουμε λίγο στον τρίφτη το φλούδι των πορτοκαλιών. Δεν φτάνουμε στο άσπρο, απλά ξύνουμε μέχρι να αφαιρεθεί το σκούρο πορτοκαλί.
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα ξυσμένα πορτοκάλια, όπως είναι, ολόκληρα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με ένα ξύλο από σουβλάκι.
  3. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατελίτσα να κρυώσουν.
  4. Βάζουμε στην άδεια κατσαρόλα τη ζάχαρη και συμπληρώνουμε νερό τόσο ώστε να φτάσει δύο δάχτυλα πάνω από τη ζάχαρη και το βάζουμε να βράσει και να δέσει το σιρόπι (περίπου 6-7 λεπτά, από όταν αρχίσει ο βρασμός).
  5. Στο μεταξύ, κόβουμε τα πορτοκάλια στα τέσσερα. Αν είναι μεγάλα, κόβουμε σε έξι ή οκτώ κομμάτια.
  6. Αφαιρούμε τη μαλακή άσπρη ίνα που υπάρχει στο κέντρο και τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
  7. Μόλις δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κομμένα πορτοκάλια και το ζουμί που έχει διαρρεύσει.
  8. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει πάλι το σιρόπι. Ένα κόλπο για να δούμε αν έχει δέσει είναι να στάξουμε μια σταγόνα πάνω στο νύχι μας. Θα πρέπει να στέκεται.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 9.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών