Μερικοί διαλέγουν χοντρόφλουδα πορτοκάλια γι’ αυτό το γλυκό. Αντίθετα, η Εύη Βουτσινά πίστευε ότι το ενδιαφέρον σημείο του δεν είναι η φλούδα, αλλά η ζουμερή ψίχα. Γι’ αυτό μας προέτρεπε να διαλέξουμε λεπτόφλουδα βαριά πορτοκάλια, γεμάτα χυμό. Δοκιμάστε το, είναι εκλεκτό!
15'
προετοιμασία
1 ώρα βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: Για 2 βάζα των 800 ml περίπουΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού, ξύνουμε λίγο στον τρίφτη το φλούδι των πορτοκαλιών. Δεν φτάνουμε στο άσπρο, απλά ξύνουμε μέχρι να αφαιρεθεί το σκούρο πορτοκαλί.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα ξυσμένα πορτοκάλια, όπως είναι, ολόκληρα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με ένα ξύλο από σουβλάκι.
- Στη συνέχεια, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατελίτσα να κρυώσουν.
- Βάζουμε στην άδεια κατσαρόλα τη ζάχαρη και συμπληρώνουμε νερό τόσο ώστε να φτάσει δύο δάχτυλα πάνω από τη ζάχαρη και το βάζουμε να βράσει και να δέσει το σιρόπι (περίπου 6-7 λεπτά, από όταν αρχίσει ο βρασμός).
- Στο μεταξύ, κόβουμε τα πορτοκάλια στα τέσσερα. Αν είναι μεγάλα, κόβουμε σε έξι ή οκτώ κομμάτια.
- Αφαιρούμε τη μαλακή άσπρη ίνα που υπάρχει στο κέντρο και τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
- Μόλις δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κομμένα πορτοκάλια και το ζουμί που έχει διαρρεύσει.
- Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει πάλι το σιρόπι. Ένα κόλπο για να δούμε αν έχει δέσει είναι να στάξουμε μια σταγόνα πάνω στο νύχι μας. Θα πρέπει να στέκεται.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 9.